Zanima me, kje je objavljeno kateri prispevki(podjetje/delavec) se obračunajo na razliko do minimalne plače(11.c REK 1) in kateri na neplačano odsotnost(13 REK 1).
Po mojih informacijah naj bi se za razliko do min. plače obračunavala:
pok. inv. in zdr. varstvo,
za nepl. ods. pa:
pok. inv., zdr. varstvo in zdravstveno varstvo,
vendar dobivam nasprotujoče informacije, da naj bi se prispevek za zdravstveno varstvo obračunaval tudi za razliko do min. plače. Nikjer v Uradnih listih nisem uspel dobite potrditve ali zanikanja.
Za vse naštete prispevke velja, da gredo v breme delodajalca.
lp, Matjaž
Prisp. za razliko do min. plače in nepl. odsotnost
Moderator: Mirko Zbačnik
-
matjaz_justin
- Novinec

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Na razliko do minaialne plače se plača prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter prispevek za starševsko varstvo. Pazit pa je treba, da razliko prispevka za pokoj. in inval. zavar. do min. plače iz bruto osebnega dohodka plača delodajalec, ne pa delavec. Prisp. za starševsko varstvo pa v celoti bremeni delavca. Tako poleg prispevka za pok. in inval. zavar. iz bruto osebnega doh. bremenijo delodajalca tudi prispevek za pok. in inval. zavar. ter prisp. za starševsko var. na bruto osebni dohodek.
Podobno je z plačilom prispevkov za neplačano odsotnost z dela, le ta se poleg prisp. za pokoj. in inval. zavar. ter prisp. za starševsko varstvo plača še prisp. za zdravstveno zavarovanje. Prispevek za pokoj. in inval. zavar iz bruto osebnega dohodka za neplačane dni bremeni tudi delodajalca. Ostala dva prispevka pa v celoti bremenita delavca.
Primer: osnova za obračun dajatev za 2 neplačana dneva se izračuna kot: (plača predhodnega meseca x 2(dni)):št. dni v predhodnem mesecu.
Upam, da sem bila kaj v pomoč.
Lp,
Sarah
Podobno je z plačilom prispevkov za neplačano odsotnost z dela, le ta se poleg prisp. za pokoj. in inval. zavar. ter prisp. za starševsko varstvo plača še prisp. za zdravstveno zavarovanje. Prispevek za pokoj. in inval. zavar iz bruto osebnega dohodka za neplačane dni bremeni tudi delodajalca. Ostala dva prispevka pa v celoti bremenita delavca.
Primer: osnova za obračun dajatev za 2 neplačana dneva se izračuna kot: (plača predhodnega meseca x 2(dni)):št. dni v predhodnem mesecu.
Upam, da sem bila kaj v pomoč.
Lp,
Sarah
Re: Prisp. za razliko do min. plače in nepl. odsotnost
Spostovani, kdo plača prispevke na razliko do minimalne plače delavec ali delodajalec in kje lahko najdem pravilnik oz. Zakon v katerm piše kdo je dolžan plačati PIZ (razliko do minimalne place)?
Hvala in lp Maja
Hvala in lp Maja