Dohodnina - dividende, obresti od posojil

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
capa1
Računovodja
Računovodja

Dohodnina - dividende, obresti od posojil

Odgovor Napisal/-a capa1 »

D.o.o. je med letom lastniku večkrat izplačala dividendo (dobiček preteklih let) in vsakič plačala dokončni 20% davek. Zasledila sem, da ni potrebno poročati Dursu o teh postopkih pod postavko 5700, če je bil plačan dokončni davek ( revija IKS 12.2009).Lastnik je na skupščini dobil odobreno izplačilo v višini 10.000 eur, od tega smo 2.000 eur nakazali davčni, 8.000 eur pa njemu.

Enako situacijo imam pri izplačilu lastniku obresti od posojil.( 5400)

Kaj naj storim, lani sem o vsem tem poročala - morda po nepotrebnem? :| ?
LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Dohodnina - dividende, obresti od posojil

Odgovor Napisal/-a slovan »

Tukaj je povezava na objavljen pravilnik o dostavi podatkov za leto 2009, iz katerega je razvidno, da se poroča tudi o obrestih, dividendah, izplačanih v letu 2009:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4416

lp
capa1
Računovodja
Računovodja

Re: Dohodnina - dividende, obresti od posojil

Odgovor Napisal/-a capa1 »

No, danes sem bolj natančno prebrala odstavek v Iks-u in ugotovila, da se nanaša na posameznike in ne na Davčni urad.
In sicer piše:
Na podlagi sedmega odstavka 337.člena zakona o davčnem postopku podjetju ni potrebno pošiljati podatkov o obrestih in dividendah, od katerih je bil med letom obračunan davčni odtegljaj ( dokončna dohodnina), posameznikom - davčnim zavezancem.

Ja,ja...če površno prebereš! Torej davčnemu zavezancu, ki so mu bile izplačane dividende, ne rabim dajati kakega obvestila, koliko je prejel v letu 2009.

Lep dan!
LP
Odgovori