obracun DDV zaradi razlike med knjigo trg.blaga in popisom

Moderator: Mirko Zbačnik

zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana
Kontakt:

obracun DDV zaradi razlike med knjigo trg.blaga in popisom

Odgovor Napisal/-a zalaaa »

spostovani.

Imamo stranko s.p., ki ima optiko. Dobila sem informacijo, da z marcem 2009 ne velja vec zakon, da je potrebno voditi knjigo trgovskega blaga. Toda kljub temu pa je potrebo, v primeru, če pride davčni inpektor, mu prikazati, ali se vse vse v zvezi s trgovskim blagom ujema. Ali moramo knjigovodje kljub temu nakoncu leta obracunati DDV za razliko, ki pride med knjigo trgovskega blaga in fizicnim popisom zalog blaga v optiki. V ta DDV naj bi bilo všteto (zaard irazlike) kalo, lastna prodaja...Ali mogoce kdo kaj vec ve o tem. Zelo bi bila hvalezna za kakersnokoli informacijo.

Hvala in lep snezni pozdravcek :mrgreen: :roll:

Zala
Zivljenje je lepo! :)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: obracun DDV zaradi razlike med knjigo trg.blaga in popisom

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kolikor nimate druge analitične materialne evidence je trgovska knjiga nekako nadomestilo za njo.
Nato imate dvojno usklajevanje: razlika med trgovsko knjigo in stanjem zaloge na kontih glavne knjige;
- razlika med trgovsko knjigo/glavno knjigo in dejanskim stanjem po popisu.

Praviloma se vam mora stanje v trgovski knjigi in stanje na kontih zalog ujemati: usklajevanje teh dveh knjig nima vpliva na usklajevanje po popisu. Šele, ko je usklajeno stanje trgovske knjige/glavne knjige se ugotovijo manjki/viški glede na dejansko stanje po popisu.
DDV obračunate od manjkov, ki presegajo normativni kalo, razbitje..., ki velja za vašo dejavnost. Od višine manjka, ki pa presega normativni kalo, pa morate obračuanti DDV.

lp
milenav
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a milenav »

To pomeni, da se v GK vodi nabava trgovksega blaga samo po nabavni ceni.
Ali pravilno sklepam.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Ne glede na način izkazovanja vrednosti zalog, je ta v poslovnih knjigah vedno izkazana po nabavni rednosti:
- zaloga po maloprodajni ceni (D); vkalkuliran DDV (664K); vkalkulirana razlika v ceni (669K) = nabavna vrednost blaga

lp
milenav
Računovodja
Računovodja

Samo ta podatek se dobi samo iz trgovske knjige ali še kako drugače.
To pomeni, da je potrebno voditi trgovsko knjigo
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Zakon o trgovini zahteva te podatke:

7. člen
(podatki o trgovskem blagu)
(1) Trgovec mora zagotoviti evidentiranje poslovnih dogodkov v zvezi s stanjem blaga v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi ali mednarodnimi standardi računovodskega poročanja.
(2) Trgovec mora na prodajnem mestu zagotoviti pristojnim inšpekcijskim organom naslednje podatke o stanju blaga:
– številko in datum prevzemnega dokumenta,
– ime dobavitelja,
– številko in datum dobaviteljevega dokumenta,
– ime, mersko enoto in količino blaga,
– prodajno ceno blaga,
– podatke o spremembi prodajne cene blaga.
(3) Kadar se evidenca o spremembi prodajne cene blaga ne vodi na prodajnem mestu, je trgovec dolžan predložiti navedene podatke najpozneje v 24 urah po zahtevi pristojnega inšpektorja.

Trgovska knjiga je bila obvezna, ko je še veljal Pravilnik o vodenju evidenc v trgovini. Podlaga za vpis v TDR je bil prevzemni dokument ovrednoten do prodajne cene, v okviru TDR-ja pa se morali zagotoviti tudi podake o DDV-ju. To pomeni, da ste že takrat ovrednotili prevzemni dokument do maloprodajne cene z vključenim DDV-jem, tako ovrednoten prevzem pa je bil podlaga za vpis v TDR (prevem: 663MPC/664, 669, 220....

Kolikor nimate analitične evidence trgovskega blaga (po artiklih s podatkih: o količini, nabavni ceni, prodajni ceni, maloprodajni ceni..), vodite zaloge v prodajalni le vrednostno (finančno), kar izkazujete v glavni knjigi: maloprodajno vrednost, razliko v ceni, vkalkuliran DDV. Za prodajo blaga pa zalogo zmanjšujete po vsebini glede na podatke iz registrske blagajne: DDV od prodanega blaga, prodajno vrednost prodanega blaga..... Podatek o nabavni vrednosti prodanega blaga: uporabite povprečno stopnjo razlike v ceni.

Sicer pa. če vodite trgovsko knjigo, ki vam olajša delo, jo lahko vodite še naprej, ne glede na to, da ni obvezna.

lp
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

spoštovani

Hvala za odgovore in info :P

Zanima pa me nekaj. Lani smo naredili obracun razlike za ddv in sicer za razliko med zalogo trg.blaga in dejanskim (fizicnim)popisom zaloge trg.blaga. Stranka je od te razlike placala DDV. Tudi oba podatka, da sem prisla do te razlike, mi je javila stranka. Naredila sem izdani racun za lastno porabo, kalo...Mi v servisu vodimo le zalogo trgovskega blaga (in materiala), toda jaz tega podatka pri razliki nic nisem upostevala. Nisem cisto razumela, kar ste mi napisali. :roll:
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Spostovana gospa Slovan.

Mi stranki ne vodimo trgovske knjige v glavni knjigi), trgovsko knjigo si vodi sama. Zato jaz podatkov v zvezi s trgovsko knjigo nimam. Mi knjizimo le prejete racune stranke za trgovsko blago in material. In to iz pomozne knjige prenesemo v glavno knjigo. Toda, to so le knjizbe. :?: :?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

...Mi v servisu vodimo le zalogo trgovskega blaga (in materiala), toda jaz tega podatka pri razliki nic nisem upostevala. Nisem cisto razumela, kar ste mi napisali.
Očitno vodite v glavni knjigi zalogo po nabavni ceni (ne po maloprodajni ceni), kar pomeni, da tisti del odgovora, ki se nanaša na razknjiževanje prodanih zalog pri vas ni potreben (70/66) oziroma, da pri vas sploh niso zaloge v maloprodaji temveč zaloga v skladišču....

Uskladitev zaloge s popisom ste opravili na podlagi podatka, ki vam ga je posredovala "stranka" (70/66 manjko in 48/26 DDV na podlagi izdanega računa za lastno rabo).
In česa potem niste upoštevali??

lp
milenav
Računovodja
Računovodja

To pomeni, da če v servisu vodiš samo po nabavni ceni je pri kontroli inšpekcij v redu
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Milenav: Katere evidence vodite v srevisu in katere vodi stranka je stvar pogodbe med vami in stranko. Glavna poslovna knjiga je namenjena finančni spremljavi zalog, preostale podatke pa je potrebno zagotoviti v analitičnih evidencah. Če se nekdo ukvarja s trgovino na debelo, mora voditi analitično evidenco teh zalog, kjer evidentira nabavo in prodajo: artikel po količini, nabavni vrednosti in podatek o prodajni ceni. Trgovska knjiga ne more nadomestiti analitične evidence zalog blaga, ker to ni evidenca po artiklih, temveč je le razširjena "glavna knjiga".
Samo podatki iz glavne knjige npr. za tržno inšpekcijo ne bodo dovolj, saj mora podjetje prevzemni dokument ovrednotiti po prodajni ceni (glejte zakon o trgovini - podatek o prodajni ceni in spremembi prodajne cene):
(2) Trgovec mora na prodajnem mestu zagotoviti pristojnim inšpekcijskim organom naslednje podatke o stanju blaga:
– številko in datum prevzemnega dokumenta,
– ime dobavitelja,
– številko in datum dobaviteljevega dokumenta,
– ime, mersko enoto in količino blaga,
– prodajno ceno blaga,
– podatke o spremembi prodajne cene blaga.

lp
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

gospa Slovan

Hvala vam za odgovore.

Mi stranki vodimo le zalogo materiala in trgovskega blaga. Ona pa ima ostalo evidenco /analitiko glede samega trgovskega blaga, prevzemne listine...
Ali razmisljam pravilno,ker je lani prisel novi zakon o trgovski knigi , da ni potrebno vec na koncu leta delati ukladitve med popisom zaloge trgov.blaga in same zaloge trg.blaga v knjigi. Torej, če je prej prihajalo do razlike sem naredila interni obracun npr.kalo, lastna poraba tekocine,...in od tega obracunala DDV.

Zdaj pa me zanima sledeče, če ima stranka npr. optiko, cvetličarno..kjer se je kalu ali pa lastni porabi nemogoče izogniti ali je v redu, da napišem interni obračun za te dve postavki in obračunam pri kalu (če gre za optiko) 3% kalo od nabavne vrednosti. Za 2 % kala SE ddv NE OBRAČUNA, ker je tako zakonsko določeno, za 1 % od zacetne nabavne vrednosti materiala pa obracunam DDV :?: ali mogoce kdo ve, če je potrebno na obrazcu za DDV posebej prikazati, da gre za interno porabo, pod kateri rubriko/številko ddv obrazca, je to potrebno vpisati?Ali se uvrsti med osnovo za vse izdane račune po 20% osnovno stopnji?

Hvala za kakeršnokoli informacijo :spomezik:
Odgovori