PRENOS SREDSTVA IZ S.P. V GOSPODINJSTVO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

PRENOS SREDSTVA IZ S.P. V GOSPODINJSTVO

Odgovor Napisal/-a Radovednež »

Pozdravljeni,

lepo prosim za pomoč - sem prebral kar nekaj o tem, a nikjer nisem našel konkretnega odgovora.

Prevozno sredstvo sem prensel iz gospodinjstva na s.p. Prevozno sredstvo sem pridobil pred opravljanjem dejavnosti. Iz prebranega na netu sklepam, da mi v davčnem obračunu ni potrebno prikazati razlike med tržno in knjigovodsko vrednostjo.

Vodim enostavno knjigovodstvo in nisem zavazenaec za DDV. Prevozno sredstvo sem nato kot fizična oseba prodal, in sicer za nekoliko nižjo vrednost, kot je knjogovodska: tv = 3000, kv = 3200.

Prenos evidentiram v knjigo prenosov za 3000, v register osnovnih sredstev naredim likvidacijo 3200- je potrebno še kaj narediti v knjigi prihodkov in odhodkov - zanima me, ali v tej knjigi evidentiram odpis vrednosti 3200?

Hvala za pomoč vsem, ki so mi pripravljeni pomagati.

lp
Carpe diem!
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Re: PRENOS SREDSTVA IZ S.P. V GOSPODINJSTVO

Mi res nihče ne zna pomagati?
Carpe diem!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ne navajate letnic povezanih s prenosi sredstev iz gospodinjstva v podjetje, ampak:
- ko ste prenesli sredstvo iz gopodinjstva v podjetje (s.p.), vrednosti tega sredstva niste vključili v prihodke, ker ste izpolnili pogoj, da je bilo sredstvo nabavljeno pred pričetkom dejavnosti. Prenos ste upoštevali na eni strani kot osnovno sredstvo (vpisali ste ga v register osnovnih sredstev) in na drugi strani je bil ta prenos sestavni del podjetnikovega kapitala......
- od osnovnega sredstva ste obračunali amortizacijo in to amortizacijo vpisali v knjigo prihodkov in odhodkov in s tem vključili v strošek s.p.-ja;
- letos ste to sredstvo prodali in ugotovili naslednje vrednosti: prodajna vrednost je 3.000 enot; knjigovodska vrednost pa je 3.200-- pomeni, da ste ustvarili izgubo pri prodaji osnovnega sredstva za 200 enot.
- denar, ki ste ga dobili kot fizična oseba ste prikazali kot pretok iz podjetja v gospodinjstvo (ker je pač osnovno sredstvo še vedno v osnovnih sredstvih s.p.-ja)v vrednosti 3.000 enot;
- pri tem pa niste prikazali učinka pri prodaji v KPO: izgubo pri prodaji osnovnega sredstva prikažete kot odhodek (200 enot).

Skupaj imate naslednje spremembe:
- register osnovnih sredstev zmanjšate za knjigovodsko vrednost 3.200 enot;
- pretok denarnih sredstev iz podjetja v gospodinjstvo je 3.000 enot;
- odhodek/izguba pri prodaji osnovnega sredstva je 200 enot.

lp
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Slovan,

najlepša hvala za odgovor!

LP
Carpe diem!