Obrazec PD-Obv ?? (gradbeniki)
Moderator: Mirko Zbačnik
Obrazec PD-Obv ?? (gradbeniki)
Od danes naprej je na e-davkih dostopen obrazec PD-Obv - Obvestilo o začetku/prenehanju dobav blaga ali storitev, za katere je prejemnik plačnik DDV.
Jaz sem si ga ogledala a ne razumem prav kako bo to potekalo.
V obrazcu lahko označiš ali boš začel ali prenehal z storitvijo - ter datum začetka/prenehanja. In to je to.
Če bi bil to en objekt mi bi bilo to jasno a večina ima več objektov na enkrat.
Naprimer mi začnemo z elektroinstalacijami na enem objektu 19.01.2010 in končamo 30.01.2010.
Drugi objekt pa pričnemo 20.01.2010 ter končamo 25.01.2010.
Potemtakem pošlješ dvakrat obvestilo o pričetku 19.01 in 20.01 in prav tako o prenehanju 25.01 in 30.01. Kako bodo vedeli katere je katero in kako jim bo ta podatek sploh pomagal, če pa nimajo podatka za koga smo sploh delali?
Zelo zmedena
Sara
Jaz sem si ga ogledala a ne razumem prav kako bo to potekalo.
V obrazcu lahko označiš ali boš začel ali prenehal z storitvijo - ter datum začetka/prenehanja. In to je to.
Če bi bil to en objekt mi bi bilo to jasno a večina ima več objektov na enkrat.
Naprimer mi začnemo z elektroinstalacijami na enem objektu 19.01.2010 in končamo 30.01.2010.
Drugi objekt pa pričnemo 20.01.2010 ter končamo 25.01.2010.
Potemtakem pošlješ dvakrat obvestilo o pričetku 19.01 in 20.01 in prav tako o prenehanju 25.01 in 30.01. Kako bodo vedeli katere je katero in kako jim bo ta podatek sploh pomagal, če pa nimajo podatka za koga smo sploh delali?
Zelo zmedena
Sara
Re: Obrazec PD-Obv ?? (gradbeniki)
Začetka/konca ne presojate po individualnih objektih, temveč opravljanje storitev kot celoto. D.o.o. prične z opravljanjem npr. 01.01.2010; in ko boste prenehali opravljati te storitve, boste davčnemu organu poslali obvestilo, da ste prenehali: npr. imate dovolj denarja in se preselite na Sejšelske otoke-- preden boste odpotovali jim pošljite obvestilo.
lp
lp
Obvestilo pošlješ 1. najkasneje 30. dan ko opraviš neko storitev iz SKD F. In dokler tovrstne storitve opravljaš ni potrebno pošiljat nove prijave. Ko s takimi storitvami prenehaš pa pošlješ obvestilo o prenehanju.
Torej če se vam zadeva ponavlja iz meseca v mesec, pošljite prijavo v januarju od 1. opravljene storitve letos in z prijavo/avami ste zaključili.
lp
Torej če se vam zadeva ponavlja iz meseca v mesec, pošljite prijavo v januarju od 1. opravljene storitve letos in z prijavo/avami ste zaključili.
lp
No ja, tako je bolj smiselno.
Saj drugače se ne bo več vedelo kdo, kaj in zakaj....
Me je malo zmedlo, ker mi je nekdo omenil da bo potrebno seznam prejemnikov računov obrnjene davčne obveznosti poslati na DURS in da bodo potem to oni primerjali.
Sama sreča da se mu je samo sanjalo..... saj se mu je sanjalo ne?
Hvala za pomoč
Sara
Me je malo zmedlo, ker mi je nekdo omenil da bo potrebno seznam prejemnikov računov obrnjene davčne obveznosti poslati na DURS in da bodo potem to oni primerjali.
Sama sreča da se mu je samo sanjalo..... saj se mu je sanjalo ne?
Hvala za pomoč
Sara
Ste zamenjali PD-Obv s Poročilom o dobavah po 76.a členu? PD-Obv se pošlje ob pričetku in koncu opravljanja dejavnosti, medtem, ko je Poročilo o dobavah potrebno poslati za vsak mesec, ko so bile dobave opravljene.Sara30 napisal/-a:Me je malo zmedlo, ker mi je nekdo omenil da bo potrebno seznam prejemnikov računov obrnjene davčne obveznosti poslati na DURS in da bodo potem to oni primerjali.
lp
Kako se bo pa to oddajalo? Zadnji dan v mesecu za prejšnji mesec tako kot obračun DDV-ja?
Kateri datum bo veljal kot pričetek - pričetek del ali datum izdaje računa?
Kakor jaz razumem bomo na obrazcu poslali ID za DDV ter znesek izdanega računa brez DDV. Ta številka (polje 24) pa naj bi bila ista kot na obrazcu DDV-O - (polje 11a).
Kar me moti je naslednje:
Davčni zavezanec, ki opravlja dobave blaga ali storitev, za katere je prejemnik plačnik DDV v skladu s 76. a členom ZDDV-1, mora v roku 30 dni od prve dobave obvestiti davčni organ o začetku opravljanja teh dobav. Prav tako mora davčni zavezanec obvestiti davčni organ o prenehanju in ponovnem začetku opravljanja teh dobav.
Ali se to nanaša na PD-Obv? In zakaj je tu omenjeno prenehanje in ponoven začetek, če se ta obrazec pošilja le enkrat?
lp
Sara
Kateri datum bo veljal kot pričetek - pričetek del ali datum izdaje računa?
Kakor jaz razumem bomo na obrazcu poslali ID za DDV ter znesek izdanega računa brez DDV. Ta številka (polje 24) pa naj bi bila ista kot na obrazcu DDV-O - (polje 11a).
Kar me moti je naslednje:
Davčni zavezanec, ki opravlja dobave blaga ali storitev, za katere je prejemnik plačnik DDV v skladu s 76. a členom ZDDV-1, mora v roku 30 dni od prve dobave obvestiti davčni organ o začetku opravljanja teh dobav. Prav tako mora davčni zavezanec obvestiti davčni organ o prenehanju in ponovnem začetku opravljanja teh dobav.
Ali se to nanaša na PD-Obv? In zakaj je tu omenjeno prenehanje in ponoven začetek, če se ta obrazec pošilja le enkrat?
lp
Sara
Pd-Obv. je en obrazec, ki pa je v bistvu samo obvestilo, da imate take dobave oz. storitve in jih boste odslej obračunavali po novem. To obvestilo morate oddati v 30 dneh od prve dobave oz. storitve(če jo imate, seveda)
Poročilo o dobavah po 76.a členu, pa je drug obrazec, ki pa je res obrazec in je zelo podoben obrazcu kvartalno poročilo. To je pa v bistvu seštevek dobav oz. storitev po posameznem kupcu za vsak mesec posebej.
In če ste oddali prvi obrazec , obvestilo, da take dobave oz. storitve imate, boste tak obrazec vsak mesec oddajali in sicer do zadnjega delovnega dne za pretekli mesec, in to ne glede ali ste take dobave oz. storitve imeli ali ne.
Če se torej ukvarjate s tako dejavnostjo, se boste čim prej prijavili oz. oddali v e-davkih Pd- Obv. in potem vsak mesec Poročilo.
Ko boste pa na Sejšelih, se pa le odjavite

Poročilo o dobavah po 76.a členu, pa je drug obrazec, ki pa je res obrazec in je zelo podoben obrazcu kvartalno poročilo. To je pa v bistvu seštevek dobav oz. storitev po posameznem kupcu za vsak mesec posebej.
In če ste oddali prvi obrazec , obvestilo, da take dobave oz. storitve imate, boste tak obrazec vsak mesec oddajali in sicer do zadnjega delovnega dne za pretekli mesec, in to ne glede ali ste take dobave oz. storitve imeli ali ne.
Če se torej ukvarjate s tako dejavnostjo, se boste čim prej prijavili oz. oddali v e-davkih Pd- Obv. in potem vsak mesec Poročilo.
Ko boste pa na Sejšelih, se pa le odjavite
Lep dan, Monika.
PD-Obv:
- prva prijava, ko pričnete opravljati te storitve: v 30 dnevih od prve dobave (če je prva dobava-račun v 10. januar, imate čas do 9.02.2010);
- prenehanje opravljanja te dejavnosti..... npr. takoj po izdaji zadnjega računa/dobave v konkretnem obdobju
-..............nato ne opravljate dobave gradbenih storitev..
- in pričnete spet opravljati te storitve: v 30 dneh po "ponovljeni prvi" dobavi.
Poročilo o dobavah storitev po 76.a členu (poglejte obrazec na e-davkih) pa je potrebno poslati do zadnjega dne naslednjega meseca po poteku koledarskega meseca (za januar torej do 28.02.2010). Obrazec pošljete tudi, če niste imeli nobene dobave, ste pa prijavili pričetek dobav teh storitev (prijavili ste pričetek za januar; nato pa v mesecu marcu niste imeli nobene dobave/izdanega računa - poročilo oddate tudi za mesec marec, četudi ne bo nobenega vrednostnega podatka).
Obrazec se izpolnjuje:
- zap. štev.;
- identifikacijska številka prejemnika storitve;
- skupna vrednost vseh dobav za konkretnega prejemnika storitve v mesecu poročanja
- na koncu seštevek vseh dobav storitev, ki mora biti enak znesku iz zaporedne 11.a obrazca DDV-O.
lp
- prva prijava, ko pričnete opravljati te storitve: v 30 dnevih od prve dobave (če je prva dobava-račun v 10. januar, imate čas do 9.02.2010);
- prenehanje opravljanja te dejavnosti..... npr. takoj po izdaji zadnjega računa/dobave v konkretnem obdobju
-..............nato ne opravljate dobave gradbenih storitev..
- in pričnete spet opravljati te storitve: v 30 dneh po "ponovljeni prvi" dobavi.
Poročilo o dobavah storitev po 76.a členu (poglejte obrazec na e-davkih) pa je potrebno poslati do zadnjega dne naslednjega meseca po poteku koledarskega meseca (za januar torej do 28.02.2010). Obrazec pošljete tudi, če niste imeli nobene dobave, ste pa prijavili pričetek dobav teh storitev (prijavili ste pričetek za januar; nato pa v mesecu marcu niste imeli nobene dobave/izdanega računa - poročilo oddate tudi za mesec marec, četudi ne bo nobenega vrednostnega podatka).
Obrazec se izpolnjuje:
- zap. štev.;
- identifikacijska številka prejemnika storitve;
- skupna vrednost vseh dobav za konkretnega prejemnika storitve v mesecu poročanja
- na koncu seštevek vseh dobav storitev, ki mora biti enak znesku iz zaporedne 11.a obrazca DDV-O.
lp
Aha. Zdaj razumem kako bo to potekalo.
Hvala za pomoč
Sara
O Sejšelih pa lahko ta trenutek samo sanjam. In kako so te sanje ....
Hvala za pomoč
Sara
O Sejšelih pa lahko ta trenutek samo sanjam. In kako so te sanje ....