Pozdravljeni,
Mene pa samo zanima ali še velja, da študent do vrednosti 400 € ne plača dohodnine, se pravi, da mu država ne pobere nič ali je kaj novega
Prosim za odgovor
Lp Darija
Študentsko delo
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Študentsko delo
Način obračunavanja dohodnine je razložen na spodnji povezavi:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4346
Pri znesku do 400 evrov na napotnico se res ne plača akontacija, vendar pa je potrebno gledati celoletni zaslužek (opozarjam le zato, da ne bi bolelo, če bi bilo potrebno dohodnino vseeno (do)plačati).
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4346
Pri znesku do 400 evrov na napotnico se res ne plača akontacija, vendar pa je potrebno gledati celoletni zaslužek (opozarjam le zato, da ne bi bolelo, če bi bilo potrebno dohodnino vseeno (do)plačati).
Pozdravljeni,
ja saj to me zanima kajti ta študent dela pri nas tudi obvezno študentsko prakso, zdaj pa ne vem preko študentske prakse bo zaslužil 172€ kot je zakonsko določeno in preko študentskega servisa 390 € v istem mesecu.Zdaj pa ne vem a se mu za dva dohodka v mesecu seštejeta in mu bojo oddtegnali dohodnino ali se to sešteva samo za dohodnino in mu v mesecu ostane čisti dohodek.
Hvala za odgovor
Lp Darija
ja saj to me zanima kajti ta študent dela pri nas tudi obvezno študentsko prakso, zdaj pa ne vem preko študentske prakse bo zaslužil 172€ kot je zakonsko določeno in preko študentskega servisa 390 € v istem mesecu.Zdaj pa ne vem a se mu za dva dohodka v mesecu seštejeta in mu bojo oddtegnali dohodnino ali se to sešteva samo za dohodnino in mu v mesecu ostane čisti dohodek.
Hvala za odgovor
Lp Darija
Ne, v enem mesecu se ne seštejeta - gleda se samo zaslužek na eno napotnico.
Glede plačila za obvezno prakso pa citat iz Zakona o dohidnini:
Glede plačila za obvezno prakso pa citat iz Zakona o dohidnini:
44. ČLEN (DOHODEK IZ DELOVNEGA RAZMERJA, KI SE NE VŠTEVA V DAVČNO OSNOVO)
(1) V davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja se ne vštevajo:
8. plačila vajencem, dijakom in študentom za obvezno praktično delo, do višine, ki jo določi vlada;