Prevoz blaga iz Bosne v SLO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sonjaz
Računovodja
Računovodja
Kraj: Savinjska

Prevoz blaga iz Bosne v SLO

Odgovor Napisal/-a sonjaz »

SLO davčni zavezanec naroča prevoz blaga drugemu SLO davčemu zavezancu iz Bosne v SLO.
Za del prevoza izven EU ne obračunamo DDV na podlagi 25/1 čl.ZDDV-1, za prevoz po SLO pa obračunamo na podlagi prevožene razdalje. Kako je s prevozom izven EU, ali gre v DDV-O oz. ali moramo mi kot prejemniki računa za tak prevoz opraviti obračun DDV glede na to kjer, ima sedež prejemnik storitve?
lp Sonja
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Re: Prevoz blaga iz Bosne v SLO

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Ja prevoz v tretji državi je neobdavčen, medtem ko za prevoz po Sloveniji obračunate naš DDV.
dacer
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dacer »

Razen če ni za ta prevoz(celotna razdalja) predpisana kakšna oprostitev, ker gre verjetno za uvoz.
lp
sonjaz
Računovodja
Računovodja

Dejansko gre za prevoz uvoženega blaga, kjer naročnik prevoza plača ddv od uvoza. Sedaj me zanima kako ravnati z prevozom izven EU, ali narediti samoobdavčitev ali kako?
lp Sonja
dacer
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dacer »

Preverite (če lahko) pri naročniku ali so prevoz vključili v davčno osnovo od uvoza blaga.
Verjetno je do meje vključen (ker ga računate uvozniku), če je, je oproščen po 13.50.čl ZDDV-1; če pa ni je lahko storitev neposredno povezana z uvozmo blaga oproščeno po 52/1/e ZDDV-1, po Sloveniji pa večkrat "pozabijo" in če ni v osnovi ob uvozu je z DDV.
lp
sonjaz
Računovodja
Računovodja

Prevoz pri naročniku ni vključen v davčno osnovo od uvoza blaga , zato prevoznik izda račun za prevoz iz Bosne do SLO meje (Izven EU) po 25/1 čl.ZDDV-1, za prevoz po SLO pa obračuna DDV. Ali tako ni pravilno? Bega me kako narediti s prevozom izven EU, ali ga zavesti v fakturno knjigo oz. obrazec DDV-O in narediti obdavčitev glede na to, kjer ima sedež prejemnik storitve?
lp
lp Sonja
sonjaz
Računovodja
Računovodja

A mi lahko kdo pomaga, rada bi oddala DDV za jan.10.
lp Sonja
sonjaz
Računovodja
Računovodja

Je mogoče že kdo "naumil" zadevo?
lp Sonja
Odgovori