Pozdravljeni. Čeprav vem da je bilo o prevozih že kar dosti napisanega, sem zopet v dilemi, ko sem dobila ugovor na prejet račun.Smo prevozniki z ID št.. Dobili smo naročilo za prevoz iz Italije na Hrvaško. Za nas je pripeljal iz Italije v Slovenijo drug prevoznik (slovenski z ID št.), mi smo samo prenesli blago na svoj tovornjak in odpeljali naprej na Hrvaško.
Kako se zdaj šteje ta prevoz iz IT do SLO neposredno povezan z izvozom ali posredno.Za nas je bilo cenejše, če nam je ta prevoznik pripeljal do nas, ker je pač že bil takrat v Italiji. Mi imamo potrjen prevzem na Hrvaškem na CMR-ju in smo kopijo poslali tudi tem prevozniku, vendar nam je zavrnil z dopisom pojasnila DURS št.4230-165/2009 2.7.2009
Prosim za odgovor. lp
prevoz pri izvozu 52/1/e zddv-1
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: prevoz pri izvozu 52/1/e zddv-1
Poznam, mnenja o tem pojasnilu dursa so deljena.
Moje mnenje je, da če lahko dokažem da je prevoz poredno povezan z izvozom je oproščen promet.
DURS je tudi izdal pojasnilo(ki mimogrede niso pravno zavezujoča) št. 4230-79/2008, 24. 4. 2008, s katerim se strinjam.
Če lahko dokažete(potrjen CMR ni dovolj) da je prevoz IT-SLO povezan z izvozom blaga(ista Q, isto blago,...) je oproščen.
lp
Moje mnenje je, da če lahko dokažem da je prevoz poredno povezan z izvozom je oproščen promet.
DURS je tudi izdal pojasnilo(ki mimogrede niso pravno zavezujoča) št. 4230-79/2008, 24. 4. 2008, s katerim se strinjam.
Če lahko dokažete(potrjen CMR ni dovolj) da je prevoz IT-SLO povezan z izvozom blaga(ista Q, isto blago,...) je oproščen.
lp
Re: prevoz pri izvozu 52/1/e zddv-1
Jaz drugega dokumenta za dotičen prevoz nimam, sta pa Cmr-ja identična. Na njem je žig in podpis dobavitelja v Italiji, na obeh CMR-jih, številka MRN z datumom, samo da na prvem smo mi podpisani kot prevzemniki - na podlagi tega nam je zaračunal SLO prevoznik, na drugem pa je prevzemnik na Hrvaškem žig podpis in datum. Takih primerov imamo več, zato bi si rada prišla na čisto. Do sedaj smo delali na principu, da smo potrjen CMR (v 3-jih državah) poslali prevozniku, ki je pripeljal do nas, ker pri nas je res samo preklad iz enega na drug tovornjak. Saj v letu 2007 smo imeli davčni pregled, pa je bilo tako vredu.
Al mi še lahko kdo pove kakšen dokument mu zadostuje, da kot prevoznik ne obračunava DDV za prevoz, če je se uvoz premakne v drugo državo članico ali če je že vštet v osnovo. Na Carini so mi rekli, da je dovolj žig in podpis prejemnika iz EU na CMR, zdaj pa že ne vem več. Kakšne uvozne deklaracije do nas, ki izdajamo račune, ne pridejo.Npr. plačnik prevoza je slovensko transportno podjetje. mi opravimo prevoz iz Hrvaške do Avstrije.Na nalogu tudi piše da uvozno carini slo-obrežje. Včasih so še poleg kakšne prevzemnice blaga, največkrat pa ne. DDV?
g. Dacer hvala za hiter odgovor.
lp
Al mi še lahko kdo pove kakšen dokument mu zadostuje, da kot prevoznik ne obračunava DDV za prevoz, če je se uvoz premakne v drugo državo članico ali če je že vštet v osnovo. Na Carini so mi rekli, da je dovolj žig in podpis prejemnika iz EU na CMR, zdaj pa že ne vem več. Kakšne uvozne deklaracije do nas, ki izdajamo račune, ne pridejo.Npr. plačnik prevoza je slovensko transportno podjetje. mi opravimo prevoz iz Hrvaške do Avstrije.Na nalogu tudi piše da uvozno carini slo-obrežje. Včasih so še poleg kakšne prevzemnice blaga, največkrat pa ne. DDV?
g. Dacer hvala za hiter odgovor.
lp