PREFAKTURIRANJE RAČUNA-8,5 % DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
helena.g.k
Novinec
Novinec

PREFAKTURIRANJE RAČUNA-8,5 % DDV

Odgovor Napisal/-a helena.g.k »

Pozdravljeni!

S sosednjim podjetjem, ki se nahaja v isti stavbi si delimo stroške komunalnih storitev, prehrane,...Računi za te storitve prihajajo na naš naslov, zato jih moram mesečno prefakturirati na sosednje podjetje. Zanima me, ali na računu s katerim stroške prefakturiram obračunam 8,5 % davek, ali moram nadalje obračunati 20 % ddv.

Hvala za odgovor!

Lenka
ARMN
Začetnik
Začetnik

Re: PREFAKTURIRANJE RAČUNA-8,5 % DDV

Odgovor Napisal/-a ARMN »

Moje mnenje je tako, da si vaše podjetje od tistega dela računa, ki ga prejmete sploh ne smete odbijati DDV, temveč znesek skupaj z pripadajočim ddv-jem knjižiti na prehodni konto in ga na izstavljenem računu v skupnem znesku (z ddv) prefakturirati naprej. Na izstavljenem računu se sklicujete na 36.čl.ZDDV, da gre za prefakturiranje.

Je pa res, da se mi postavlja vprašanje ali ni tak način krivičen do pravnih oseb, ker si od prefakturiranih (došlih) faktur ne morejo odbijati ddv, ker je ta zajet v skupnem znesku na računu. Sem pa tudi že dobila mnenje na to temo, da si pravna oseba lahko odbija ddv na podlagi priloženega originalnega računa, ki je obvezna priloga prefakturiranemu.

Zanima me kaj mislite ostali. Prefakturiranje je nikoli izčrpana tema in mislim, da vsak dela malo po svoje.
Odgovori