Lastnik d.o.o. in nakazilo plače

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Lastnik d.o.o. in nakazilo plače

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Lastnik d.o.o. se je odločil, da bo plačeval prispevke in plačo, torej za njega naredim REK-1. prispevke redno plača do vsakega 15. v mesecu, zato tudi na ta dan oddam REK na davčno. Za neto izplačilo pa mu včasih zmanjka in si izplača recimo nekaj dni kasneje oziroma naslednji mesec. Jaz to pustim odprto na obveznostih. Vendar sem pa slišala da to ni prav, da moram na dan plačila prispevkov narediti tudi izplačilo plače, vendar ker ni zadostnih sredstev, narediti plačilni nalog, kjer družba plača sama sebi... prosim, to sem slišala, ali kdo pozna kaj takega?
Vem da ni čisto pravilno, če v REK napišem datum izplačila plače 15., izplačano pa je kasneje, ampak prispevki pa so dejansko plačani 15. v mesecu. Zakaj bi torej družba nakazovala sama sebi?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
KAMILICA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Lastnik d.o.o. in nakazilo plače

Odgovor Napisal/-a KAMILICA »

Tudi jaz imam včasih takšen način izplačila. Na dan izplačila prispevkov se odda rek obrazec in neto plača( virman za neto plačo se naredi tako, da je nalogodajalec in prejemnik podjetje). Izplačilo neto plače knjižim na 251/, priliv pa /285( obveznosti za založene stroške oz. za neizplačane plače).

lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

V čem pa je smisel takega naloga, kjer je prejemnik in nalogodajalec podjetje?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ne vem sicer zakaj to počnejo, smisleno bi se mi zdelo v primeru, ko se zaposleni dogovori, da predstavlja njegovo neizplačilo neto plače posojilo družbi (za kar se sklene pogodba, obrestna mera.....). V vseh drugih primerih, pa takšno prenakazilo nima nobene "veljave" - in še dvakrat boste plačali provizijo za bremenitev TRR.

Kombiniranje plačila prispevkov po zavarovalni osnovi 040 - do 15. v mesecu (brez obrazca!!) z izplačilom plače - kot "zavarovalna osnova 001" (REK-1; osnova dohodka: plača): menim, da je v tem primeru enako kot za vse ostale zaposlene, kjer je rok najkasneje do 18. v mesecu za pretekli mesec (kolektivne pogodbe). Vendar ne glede na to, je zamik izplačila neto plače sprejemljiv med letom, na koncu leta pa boste imeli primer: plača za november - prispevke v decembru, neto plača izplačana januar naslednjega leta. Vmes pa je zaključek davčnega leta in ker ste davčnemu organu predložili REK-1 obrazec je za davčni organ ta dohodek/prejemek tega leta in gre v informativni izračun dohodnine. Ampak verjamem, da na to pa pazite!

lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

seveda, absolutno, poročanje za dohodnino mora biti tako kot so oddani REK obrazci in v njih zapisan datum izplačila. To ''fiktivno'' nakazovanje pa me je res malce zbegalo in se tudi meni ni zdelo smiselno. Hvala za odgovor.
Naty

tasa
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tasa »

Na e-davke oddam REK-1 za zaposlene pri k.d.
Ali moram na Ajpes tudi še kaj oddati za plače ?
Odgovori