porodniška (letni dopust in letni regres)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
spelcyy86
Novinec
Novinec

porodniška (letni dopust in letni regres)

Odgovor Napisal/-a spelcyy86 »

pozdravljeni!

imam vprapanje!12.maja nastopim porodniški dopust (sem redno zaposlena) pa me zanima kako je z regresom ali mi ga pripada pa koliko in ali mi ta regres izplača delodajalec ali socialna!in še za letni dopust me zanima in sicer ali je to res da mi ga v tem letu pripada samo 10 dni in ne 24 dni? (12.maja nastopim porodniško od 2.februarja pa sem na na bolniški).meni so rekli da mi ga pripada sorazmerni del se pravi 10 dni ker nastopim porodniško 12.maja, če bi jo pa junija ker bi delala 6 mesecev bi mi ga pa pripadal 24 dni.

hvala za odgovor in lepo pozdrav
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: porodniška (letni dopust in letni regres)

Odgovor Napisal/-a MG »

Ni res ! Pripada vam cel dopust. Vendar ga morate koristiti vsaj 10 dni v letošnjem letu. Če ga ne morete koristiti vam propade. Ostanek torej 14 dni pa lahko koristite najkasneje do 30.06.2011

Pripada vam tudi cel regres, isto kot če bi delala. Izplača vam ga delodajalec istočasno kot ostalim zaposlenim.

Ne glede na to, da greste na porodniško ste zaposlena pri firmi, le nadomestilo za čas porodniške vam izplača socialno. Tako vam še vedno pripadajo vse pravice, ki izhajajo iz zaposlitve.
spelcyy86
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a spelcyy86 »

zanima me še ali se regres izplačuje glede na stevilo dopusta ali ne?
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

zdravo,
tukaj si preberi

viewtopic.php?f=4&t=31847

lejla
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Regres se izplačuje 100 % če ti pripada 100% dopusta ne glede na to koliko ga izkoristiš.

sorazmerni del regresa ti pripada samo ob pričetku zposlitve glede na št mesecev zaposlitve v določenem koledarskem letu ali na koncu zaposlitve glede na št., mesecev zaposlitve. V tem primeru ti tudi ne pripada 200% dopusta ampak sorazmerni delež.

Med bolniško in porodiško pa si še vedno v delovnem razmerju in ti v vsakem primeru pripada 100 % dopusta in 100% regresa.
ASP
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ASP »

Pozdravljeni,

tudi jaz imam vprašanje glede porodniške in dopusta. Od začetka decembra sem na bolniški, ker imam rizično nosečnost. V aprilu nastopim s porodniško. Ko sem prosila, da bi izkoristila preostali lanski in letošnji dopust, so mi pisno odgovorili, da mi ne pripada noben dopust. Ob tem so me še hoteli prisiliti, da moram pridet pomagat delat vsaj 2 krat na teden. Ker imam pogodbo za določen čas(18 mesecev) in se mi konec oktobra izteče, sem že dobila neuradno obvestilo, da bom brez službe, ker ni bil dogovor, da bom zanosila. Zanima me kako je z dopustom?

Hvala za odgovor.
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Dopust vam pripada. Načeloma bi lahko prekinili s porodniško , izkoristili dopust in nadaljevali s porodniško. Vendar jaz ta manever odsvetujem, ker je preveč papirologije.

Ker imate pogodbo za določen čas ne morete od delodajalca zahtevati, da vam jo podaljša. Ko se vam pogodba izteče se morate prijaviti an zavod. Pravice iz nalova porodniške in delovna doba pa vam tečejo do izteka porodniške.

Glede dopusta bi se jaz obrnila na kašnega pravnika ali kadrovnika, računovodjo(imate morda kakšnega prijatelja v teh vodah ), da vam pomaga napisati z zakoni utemeljn ugovor na njihov pismen odgovor, da vam dopust ne pripada.

V času trajanja bolniške in prodniške pa vas tudi nihče ne mroe prisiliti, da prihajate pomagati, ker bi s tem bili v prekršku vi in delodajalec. Glede na njihov odnos pa tudi ni, da bi kršili zakone zato, da pomagate njim, sami pa ne dobite nič v zameno.
Če so odnosi v redu se da vse zmeniti v vašem primeru pa bi jaz vstrajala na svojih pravicah.

Srečno !
ASP
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ASP »

Pozdravljnei,

Najlepša hvala za odgovor. Tudi sama sem s pravnico v podjetju govorila in ji skušala dopovedat, da meni pripada preostali lanski in letošnji dopust. Vendar je rekla, da jim tega ni potrebno priznati.
Vem, da imam pravico do dopusta in bom tudi to po pravni poti zahtevala.

Hvala še enkrat.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vaš dopust iz leta 2009 in tekoči dopust 2010 sploh ni sporen. Problem nastane koriščenje tega dopusta.
Po ZDR smete dopust iz leta 2009 (zmanjšan za 10 dni, ker ste tega pa morali izkoristiti v preteklem letu) izkoristiti najkasneje do konca junija 2010. Prav tako imate pravico izkoristiti dopust za tekoče leto do izteka vaše pogodbe za določen čas. Ker pa boste v tem času na bolniškem dopustu (rizična nosečnost) oziroma na porodniškem dopustu, ga ne boste mogli koristiti. Lahko sicer "zamenjate" bolniško odsotnost za koriščenja dopusta!

Člen zakona o delovnih razmerjih, ki govori o izrabi letnega dopusta:
163. člen
(izraba letnega dopusta)

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.
lp
Odgovori