ker sem v letu 2009 posloval le dobra 2 meseca in izdal le 3 račune sem priprave se BS in IPI lotil kar sam. Sem s.p. in nisem zavezanec za DDV, vodim enostavno računovodstvo.
Ob pripravi obračuna sem naletel na nekaj vprašanj:
1. Če prav razumem - faktura, na kateri sem datum opravljene stroitve navedel 28.12.09 (gre za storitve v decembru 2009) in je bila izdana 8.1.2010 spada obračun za 2009? Prav tako tudi prispevki plačani v januarju 2010 za december 2009 spadajo v 2009?
2. Dejavnost opravljam deloma doma in deloma pri strankah in sicer z osebnim avtomoilom (last fizične os). Pišem si potne naloge in obračunam kilometino (0,37eur x km). Zanima me, če lahko za dneve, ko delo opravljam pri stranki upoštevam kot strošek tudi malico?
Kako je pa z dokazili za službene poti do stranke (fizične osebe), kjer se posel potem ne opravi - lahko priložim print emaila/korespondence?
3. Kam je potrebno zapisati bančne obresti na poslovnem TRR?
Stroške vodenja TRR in ostale bančne stroške nastale pri plačilih iz TRR pa upoštevam pri stroških storitev? (se bančni izpisek z navedenimi postavkami upošteva kot račun?)
4. Ker v letu 2010 načrtujem nakup opreme, so vi prilivi ostali na poslovnem TRR in ni bilo pretoka med gospodinjstvom in sp. me zanima kam v obračun stanje vpišem.
Kako je potem s potnimi nalogi - si je porebno vseeno prenesti obračunano kilometrino v gospodinjsvo -ali to ni potrebno?
6. Je postopek oddaje obračuna sledeč?
- izpolnim BS in IPI v Excellovi tabeli na AJPESu
- izvozim XML in ga uvozim v AJPESov vmesnik
- podatke potem uporabim tako, da jih vnesem še v Silvester Fineus in tako oddam še na EDAVKIH, kjer bom prejel tudi novo višino akontacije?
No vprašanj je sicer kar nekaj, vendar naprej hvala za odgovore.
Lep pozdrav,
Luka