davki in s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
piki3ca
Novinec
Novinec

davki in s.p.

Odgovor Napisal/-a piki3ca »

Pozdravljeni,

malo se mudi, zato bom kar zastavila vprašanje. Zanima me sledeče, sestrična je lani odprla s.p. (februarja), davčna osnova je izračunana na podlagi normiranih stroškov, nima zaposlenih drugih oseb in ni zavezanka za ddv, je pa zavezanka za dohodnino. Zanima me sledeče, ali mora poslati na durs (oz. preko e-davkov) kakšen obračun dohodnine, glede na to, da je dohodnina že predhodno izračunana in vsak mesec odvajana preko e-davkov? Dobi kakšno odločbo o višini vplačane dohodnine, olajšavah ipd. kot ostale fizične osebe? To je to, zanima me tudi, ali mora pripraviti kakšne bilance (stanja, uspeha), glede na to, da vodi enostavno knjigovodstvo, če mora, do kdaj ter kam mora podatke posredovati?

Res bi vam bila zelo hvaležna za pomoč, saj se bliža zadnji marec.

LP, Lidija
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: davki in s.p.

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Ni ji potrebno oddajati popolnoma nič.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

...davčna osnova je izračunana na podlagi normiranih stroškov... ???
Kaj naj to pomeni?

Kdo jo je izračunal?
Je ob začetku poslovanja dala vlogo za obračun po normiranih odhodkih?

...glede na to, da vodi enostavno knjigovodstvo,... Če je normirc, ji ni treba voditi knjigovodstva.
piki3ca
Novinec
Novinec

Pozdravljeni,

ja, pred začetkom poslovanja je dala vlogo za izračun osnove za dohodnino z upoštevanjem normiranih odhodkov in plačuje vsaki mesec isti znesek dohodnine.

Torej nima nobenih obveznosti da bi oddajala kakršnekoli obračune. Kaj pa ji potem davčna pošlje odločbo tako kot ostalim fizičnim osebam?

LP, Lidija
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

piki3ca napisal/-a:ja, pred začetkom poslovanja je dala vlogo za izračun osnove za dohodnino z upoštevanjem normiranih odhodkov in plačuje vsaki mesec isti znesek dohodnine.
Če je dala vlogo za ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov potem ne plačuje akontacije dohodnine vsak mesec???

Če izstavlja račune pravnim osebam, s.p.-jem, opravijo obračun davčnega odtegljaja izplačevalci dohodkov - akontacijo dohodnine. Če izstavlja račune fizičnim osebam, sama napove dohodke davčnemu organu (vloži napoved do 15. v mesecu po poteku trimesečja):
povezava:
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... _odhodkov/

Menim, da še enkrat pogledate dokumente: odločbo davčnega organa za upoštevanje normiranih odhodkov ali kakšen drug dokument, iz katerega bo razvidno na kakšen način ugotavlja davčno osnovo. Iz vašega navajanja, o mesečnem plačevanju akontacije dohodnine, namreč ne izhaja način ugotavljanja davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov.!

Preko e-davkov: plačuje prispevke za socialno varnost in predhodno akontacijo, ki pa se ugotovi na podlagi davčnega obračuna (davčna osnova na podlagi dejanskih stroškov).

lp
piki3ca
Novinec
Novinec

Pozdravljeni,

posluje z zaenkrat samo eno slovensko gospodarsko družbo (d.o.o.), za katero opravlja svoje storitve, davčna osnova je izračunana z upoštevanjem normiranih stroškov, nima zaposlenih drugih oseb, in je lani februarja začela svojo dejavnost.

LP, Lidija
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

piki3ca je napisal/-a:
ja, pred začetkom poslovanja je dala vlogo za izračun osnove za dohodnino z upoštevanjem normiranih odhodkov in plačuje vsaki mesec isti znesek dohodnine.

To dvoje ne gre skupaj - kot je že napisala ga. Slovan:

če ima odobreno od dursa obračun po normiranih, ne plačuje akontacije dohodnine, temveč ji odtegne dohodnino kupec doo ob plačilu računa???

Kako je torej v resnici?
Odgovori