honorarno delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
helena.g.k
Novinec
Novinec

honorarno delo

Odgovor Napisal/-a helena.g.k »

Pozdravljeni!

Sem s.p.. Ker pri delu občasno potrebujem pomoč, me zanima, na kakšen način je najbolje, da delavcem poravnam plačilo. Do sedaj sem se večinoma posluževala študentskega servisa. So morda še kakšne druge možnosti?

Hvala!

Nejka
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: honorarno delo

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Način prek napotnic študentskega servisa, kot veste ni legalen, če plačujete to nekomu drugemu.

Imate lahko enkraten posel, kjer je priznanih 10 % normiranih odhodkov in nato obračun 25 % davčnega odtegljaja. Vendar mora to biti enkraten posel.

Kaj kmalu lahko naletine na delo po podjemni pogodbi, kjer je ravno tako priznano 10 % nosrmiranih odhodkov in plačilo 25 % davčnega odtegljaja. Poleg tega plačate še 25 % davčnega odtegljaja, 6 % prispevka za SPIZ, ter še 4,37 € mesečnega prispevka za poškodbe pri delu in še 25 % posebnega davka na določene prejemke.

In končno ste tu pri plači.

Pri vsem tem morate pauiti, da je enkraten posel res enkraten posel, da ni podvržen že delu po podjemni pogodbi, in da podjemna pogodba nima značaja delovnega razmerja.

Lahko pa delavec odpre s.p. in poslujete prek njega. Tudi tu obstaja past, da to delo nima značaja delovnega razmerja. Po mojem, je ta varianta za vas najenostavnejša, ker pri vseh prej naštetih ste vi plačnik davka namesto prejemnika plačila in morate to tudi poročati na DURS.

Upajmo, da bo kmalu stopila v veljavo nova oblika dela, navkljub protestu študentov, kateri so bili v preteklosti precej "izkoriščani" glede napotnic.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori