Lp, zanima me ali se pri novi minimalni plači v osnovo lahko všteva tudi dodatek za delovno dobo, pred višanjem minimalne plače sem dobival cca 480neto plače in 10% dodatka na delovno dobo (imam 20let delovne dobe), sedaj pa sem dobil 565e neto plače, ni pa nikjer dodatka za delovno dobo ?
Zanima me tudi ali se v primeru bolniške plača lahko zmanjša pod 562e neto ?
edit:
pozabil sem povedati da sem k osnovni plači redno prejemal tudi 10% stimulacije.
Nova višja minimalna plača
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Nova višja minimalna plača
Zakon o delovnih razmerjih, Uradni list 42/2002 in 103/2007:
3. PLAČILO ZA DELO
126. člen
(vrsta plačil)
(1) Plačilo za delo po pogodbi o zaposlitvi je sestavljeno iz plače, ki mora biti vedno v denarni obliki, in morebitnih drugih vrst plačil, če je tako določeno s kolektivno pogodbo. Pri plači mora delodajalec upoštevati minimum, določen z zakonom oziroma kolektivno pogodbo, ki neposredno zavezuje delodajalca.
(2) Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Sestavni del plače je tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je le-to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.
(3) Za čas odmora med dnevnim delom prejme delavec plačilo, kot če bi delal.
3. PLAČILO ZA DELO
126. člen
(vrsta plačil)
(1) Plačilo za delo po pogodbi o zaposlitvi je sestavljeno iz plače, ki mora biti vedno v denarni obliki, in morebitnih drugih vrst plačil, če je tako določeno s kolektivno pogodbo. Pri plači mora delodajalec upoštevati minimum, določen z zakonom oziroma kolektivno pogodbo, ki neposredno zavezuje delodajalca.
(2) Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Sestavni del plače je tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je le-to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.
(3) Za čas odmora med dnevnim delom prejme delavec plačilo, kot če bi delal.
Ta člen mi je jasen, pa če malo drugače vprašam, ali je za doseganje minimalne plače, se pravi 562e neto, v to številko lahko zajeta tudi delovna doba ?
Še vedno me zanima ali se v primeru bolniške plača lahko spušča pod prag minimalne plače ( za poškodbo 80% od 562neto) ?
Še vedno me zanima ali se v primeru bolniške plača lahko spušča pod prag minimalne plače ( za poškodbo 80% od 562neto) ?
V to je lahko zajeta tudi delovna doba in vsi ostali dodatki razen nadur, delavec lahko manj dobi samo v primeru bolniške, a se vseeno morajo obračunati prispevki do minimalne plače.