Avto kot osnovno sredstvo

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tadejabozic
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Avto kot osnovno sredstvo

Odgovor Napisal/-a tadejabozic »

Ponovno pozdravljeni

Zanima me naslednje:
-če želim dati avto v osnovno sredstvo s.p. ali obstajajo kakšne tehnične omejitve avtomobila, ki sme iti med osnovna sredstva in avtom, ki ne sem iti v OS
-ali je potrebno obračunavati kakšne bonitete za ta avto

lp, tadeja
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Avto kot osnovno sredstvo

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pogoj za pripoznanje osebnega avtomobila kot osnovno sredstvo je tudi, da je verjetno, da bodo pritekale gospodarske koristi povezane z njim. Bolj po domače to pomeni, da je potreben pri opravljanju vaše dejavnosti.

Kot samostojni podjetnik si za uporabo osebnega vozila ne obračunavate bonitete. vendar si, če ga imate zavedenega med osnovnimisredstvi dejavnsoti, skrbno beležiti poti in prevožene kilometre. Kot strošek uporabe se pripozna le sorazmeren del stroškov, glede na prevožene kilometre, ki ste jih opraivli za potrebe dejavnosti.

Če ste v poslovnem letu prevozili skupno 15.000 km in jih je od tega le 5.000 za potrebe dejavnosti, si lahko pripoznate le 1/3 stroškov vozila kot davčno priznan strošek. Ostalo obravnavate kot pretok v gospodinjstvo. Stroške uporabe vozila predstvljajo vsi stroški, kot so amortizacija, gorivo, vzdrževanje, stroški registracije... .

Tehničnih ovir ni, razen "ovire", ki jo predstavlja SRS 1.7 - del vsebine sem povzel v uvodu. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori