Sploh se ne znam razložit kako naj poknjižim PR po 76a členu. Čist sem mimo.
Izdaja računa je bila 5.4.2010
datum storitve 31.3.2010
datum prejema 6.4.2010
Ker sem že brala nekaj postov nazaj mi vseeno ne gre v glavo kako je prav. Enkrat dobim podatek, da je treba knjižit v obdobje marca, kar pomeni, da v tem primeru ne pride upoštev DDV po prejemu računa ampak po nastanku storitev.
Kaj menite vi dragi forumci katero obdobje je najbolj prav?
Zdravo,
jaz menim, da moraš odvesti davek pri obračunu ddv marec, poračunaš pa si ga lahko šele v aprilu. Tako sem jaz razumela. Datum opravljanja storitve je pomemben pri obračunu ddv, zato je najboljše, da se v takih primerih izstavi račun v tistem mesecu, ko je storitev opravljena in prejem računa tudi v istem mesecu, ko je storitev opravljena, ker ne pride do plačila ddv, saj ga v istem mesecu obračunaš in poračunaš in je rezultat 0.
Morda pa ima kdo kakšno drugo mnenje.
Prejet račun po 76a členu se poknjiži kot navaden prejet račun. V vašem primeru gre v DDV obrazec za APRIL in sicer DDV gre pod zaporedno številko 25 ali 25a in pod 41, osnova pa pod 31a.
Živio!
Mislim, da imata Marjanca in Matejjj prav. Sem zasledila v IKS-u 12/09 na strani 59 čisto spodaj:
Obveznost za DDV in pravica do odbitka ne nastane vedno v istem obdobju...
Če imate ta IKS poglejte
Ja, od 03.04.2010 velja nov pravilnik o DDV (to mnejnje od DURS je upoštevano) in od takrat velja, da pri vseh storitvah in pri 76.a pri samoobdavčitvah lahko imamo ddv gor/dol istočasno - po datumu obračunske obveznosti. Torej: v tem vprašanju je to 31.03.2010.
Imam problem, kako naj izpolnim obrazec DDV za mesec april 2010.
Opravljamo tudi storitve, ki so obdavčene po 76.a členu.
V mesecu marcu 2010 sem v obračunu DDV prikazala v vrstici dobave blaga in storitev od katerih obr.DDV prejemnik (11a) v višini prejetega avansa po 76a členu in sicer 108.000 eur, in ta znesek sem navedla tudi v poročilu o dobavah (76.a člen). V mesecu aprilu 2010 pa smo izstavili naročniku 1. situacijo (račun) v višini 60.000 eur za izvedena dela po 76.a členu. Zdaj sem v dilemi, kako to poročati, da bo pravilno. Če v obračunu DDV za mesec april prikažem opravljeno storitev po 76.a členu (izdan račun za 1. situacijo v višini 60.000 eur) v vrstici 11a, in tudi v poročilu, potem bom imela dvakrat eno in isto stvar zavedeno v obračunu in poročilu. Prosim, če ima kdo kakšno rešitev, naj se mi javi, ker v literaturi ne najdem....