5/5 čl. zddv

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
črt
Začetnik
Začetnik

5/5 čl. zddv

Odgovor Napisal/-a črt »

spoštovani,

smo društvo , zavezanec za ddv z SI številko,

opravili smo storitev požarnega varovanja za vojsko, v naročilnici so nam napisali- citiram:

Izjavljamo, da se naročena storitev nanaša na neobdavčljivo dejavnost, za katero po 5/5 čl. zddv nismo davčni zavezanec za ddv.

V svojih podatkih so našisali davčno št. brez SI.

Glege nato, da je naše društvo davčni zavezanec, me zanima kako moramo narediti račun (ddv???)

ter kako gre ta račun v obračun DDvja konec meseca.

Prosim vsebinsko obrazložitev.

hvala
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: 5/5 čl. zddv

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Vi normalno obračunate DDV, saj pri vas ne igra vloge komu zaračunate, temveč kaj zaračunate, in zaračunate storitev, ki je obdavčena. Račun gre normalno v obračun DDV in se prikaže izstopni DDV. Kaj bodo pa naročniki počeli s tem DDV in ali se nanaša na njihovo obdavčljivo ali neobdavčljivo dejavnost, pa ni več vaša stvar. Pri računu pazite samo, da davčno številko navedete brez SI.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
delkat
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a delkat »

pozdravljeni,
tudi jaz imam problem z 5/5 z ddv-1. Račun smo izstavili občini in sicer za računalnik ter kartušo. Nakar so nam le-ti račun zavrnili ina napisali sledeče, citiram:
naročilo se nanaša na dejavnost za katero po 5/5 ZDDV-1 nismo zavezanci za ddv. Na podlagi te izjave mora izvajalec sam obračunati DDV in ne sme davčne obveznosti prevaliti na naročnika.

Sedaj pa mi ni jasno kakšen račun naj jim pošljem oziroma kaj naj na račun napišem. Prosim za pomoč
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Kakšen račun ste jim pa izstavili? Če ste zavezanec za DDV, morate obračunati normalen 20% DDV, če niste zavezanec, pa prodajate material brez DDV-ja, spodaj napišete klavzulo, da DDV ni obračunan po 94. členu ZDDV-1.
Da naročnik ni zavezanec po 5. odst. 5. člena ZDDV-1, je pomembno le v primerih, ko gre za storitev, za katero izvajalec prevali obveznost obračuna DDV na naročnika po 76.a členu (prejemniki blaga ali storitev kot plačniki DDV).
delkat
Začetnik
Začetnik

Pozdravljeni, Franca,
izstavili smo normalen račun z 20% DDV-jem, saj smo sami davčni zavezanci. Oni pa so nam račun zavrnili s citatom, ki sem ga že prej napisala.
delkat
Začetnik
Začetnik

A mi lahko prosim kdo pomaga?
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Ponovno jim pošljite račun, priložite dopis z obrazložitvijo. Vi jim ne morete izdati drugačnega računa, saj je v konkretnem primeru za vsebino računa pomemben le vaš status, ne pa status naročnika.
Odgovori