pozdravljeni!
s.p. ima sedež podjetja na domačem naslovu, tam ima tudi pisarno, kjer sprejema svoje stranke. zanima me, ali lahko poda v svoje stroške ureditev parkirišča za stranke, glede na to, da nepremičnina in zemljišče nista vodena pod s.p. temveč sta v lasti fizične osebe s.p. ali lahko vsaj delno da v strošek s.p.-ja?
hvala!
s.p. v domači hiši
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: s.p. v domači hiši
Imam tak primer, ko fizična oseba daje s.p. -ju poslovne prostore v najem.
Torej Janez Novak daje svojo sobo v najem, kjer ima ta isti Janez Novak s.p. poslovne prostore.
V tem primeru bi verjetno lahko, pa še to bi moralo biti v pogodbi napisano kdo krije stroške, najemodajalec ali najemojemalec...Ampak to je dvorišče in bi moralo biti tudi to predmet najemne pogodbe.
Malo sem skeptična, ne vem...
Me pa res zanima, tudi mene.
Torej Janez Novak daje svojo sobo v najem, kjer ima ta isti Janez Novak s.p. poslovne prostore.
V tem primeru bi verjetno lahko, pa še to bi moralo biti v pogodbi napisano kdo krije stroške, najemodajalec ali najemojemalec...Ampak to je dvorišče in bi moralo biti tudi to predmet najemne pogodbe.
Malo sem skeptična, ne vem...
Me pa res zanima, tudi mene.
Lep dan, Monika.
20RUPELOD to kar pravite je brez smisla. Če janez novak daje Janzu Novaku s.p. v najem "pisarno" potem da Janez Novak s.p. v stroške , janez novak je pa dolžan plačati davek o najemnine.
Zato se naredi sklep po katerem se razmeji tekoče stroške zapotrebe s.p. Če Je parkirišče za stranke potem ga lahko uredite na s.p. Paziti pa morate, da ima pisarna v stanovanju tudi uporabno dovoljenje za pisarno da lahko v njej stranke sploh prejemate. Če je v tej pisarni samo sedž podjetja in nima vse ostale dokumentacije strank ne smete sprejemati in torej tudi ne rabite parkirišča.
Zato se naredi sklep po katerem se razmeji tekoče stroške zapotrebe s.p. Če Je parkirišče za stranke potem ga lahko uredite na s.p. Paziti pa morate, da ima pisarna v stanovanju tudi uporabno dovoljenje za pisarno da lahko v njej stranke sploh prejemate. Če je v tej pisarni samo sedž podjetja in nima vse ostale dokumentacije strank ne smete sprejemati in torej tudi ne rabite parkirišča.
uporabno dovoljenje??? kje pa to dobim? 
MG se strinjam, da je brez pomena, ker sem narobe napisala. Mož daje ženi v najem, ki ima v njegovi hiši posloni prostor.Hiša pa je napisana na moža... in to verjetno prav zaradi tega kot pravite v nadaljevanju, zaradi uporabnega dovoljenja.
Uporabno dovoljenje pa izda Upravna enota in še prej je pa potreben tehnični pregled, ki ga tudi opravi komisija. (tako je za novozgrajene objekte, za obstoječe pa verjetno tudi - ne vem). Pogoj je seveda da je hiša zgrajena v skladu z gradbenim dovoljenjem in projektno dokumentacijo.V glavnem en kup dokumentacije je potrebno.
Uporabno dovoljenje pa izda Upravna enota in še prej je pa potreben tehnični pregled, ki ga tudi opravi komisija. (tako je za novozgrajene objekte, za obstoječe pa verjetno tudi - ne vem). Pogoj je seveda da je hiša zgrajena v skladu z gradbenim dovoljenjem in projektno dokumentacijo.V glavnem en kup dokumentacije je potrebno.
Lep dan, Monika.
Tudi če da žena možu v najem je brez smisla, ker je treba plačati davek na najemino.Ker je promoženje skupno ( če sta poročena ali v v izvenzakonski skupnosti ) se stroški delijo po sklepu.
Uporabno dovoljenje morate imeti za posamezno dejavnost. Če je stanovanjska hiša in želite v njej opravljati dejavnost je potrebno spremeniti namembnost prostora. ( pisarna, trgovina, delavnica,...... ) Če je večstanovanjska hiša oz. več lastnikov morate imeti soglasje vseh lastnikov. Uporabno dovoljenje izdajo na upravni enoti pred tem pa je potrebno en kup drugih dovoljenj. Požarno, sanitarno,... pa kaj vem še kakšno... odvisno od dejavnosti, ki jo želite opravjati.
Uporabno dovoljenje morate imeti za posamezno dejavnost. Če je stanovanjska hiša in želite v njej opravljati dejavnost je potrebno spremeniti namembnost prostora. ( pisarna, trgovina, delavnica,...... ) Če je večstanovanjska hiša oz. več lastnikov morate imeti soglasje vseh lastnikov. Uporabno dovoljenje izdajo na upravni enoti pred tem pa je potrebno en kup drugih dovoljenj. Požarno, sanitarno,... pa kaj vem še kakšno... odvisno od dejavnosti, ki jo želite opravjati.
po tem takem sploh ni smiselno pridobivati uporabnega dovoljenja, raje rečem, da strank sploh ne sprejemam doma. nisem pa vedla, da je to tako... marsikdo namreč tega nima. kake pa so kaj sankcije? no, ampak če pa strank ne sprejemam in delam sama doma v tej pisarni, a tudi za to potrebujem dovoljenje?
se pravi, če nimam uporabnega dovoljenja, lahko vseeno izdam sklep, da se stroški elektrike, smeti in interneta delijo?