Pozdravljeni !
Podjetnik je dopolnil 63 let, se upokojil in s tem obdržal s.p. oz je še vedno nosilec dejavnosti in ima 5 zaposlenih. Zanima ga kaj si lahko izplačuje za vodenje s.p.-ja, da ne bi izgubil pravico do pokojnine.
Že vnaprej hvala za kakršno koli informacijo.
Upokojitev s.p. in nadaljevanje z delom
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Upokojitev s.p. in nadaljevanje z delom
Tudi upokojeni s.p. prosto razpolaga z denarjem. Dejavnost upokojenca se obravnava kot dopolnilna dejavnost (ker je že glavni delodajalec ZPIZ), plačuje se pavšalne prispevke, v obračunu davka od dohodka (= davčni obračun akontacije dohodnine) iz dejavnosti se ne upošteva splošne olajšave...
S.p. ni pravna oseba, zato pojem vodenja pri njem ne obstaja.
S.p. ni pravna oseba, zato pojem vodenja pri njem ne obstaja.
-
mala novinka
- Računovodski vajenec

- Kraj: ljubljana
Re: Upokojitev s.p. in nadaljevanje z delom
Zdravo.
Sem že čisto zbegana.... V kolikor ima nosilec s.p.-ja možnost upokojitve junija 2011 z možnostjo obdržati s.p. ali ostane tako tudi po novem zakonu??? zasledila sem, da naj novi zakon ne bi vplival na tiste kateri imajo manj kot 5 let do upokojitve... ali mislite, da bi bilo boljše, da se ta s.p. (ima dobiček) prekvalificira v d.n.o. ter v kolikor bi bilo to boljše kje lahko dobim kakšne pogoje mora izpolnjevati (vračila subvencij, kreditov...)???
Ponovno hvala za pomoč
Sem že čisto zbegana.... V kolikor ima nosilec s.p.-ja možnost upokojitve junija 2011 z možnostjo obdržati s.p. ali ostane tako tudi po novem zakonu??? zasledila sem, da naj novi zakon ne bi vplival na tiste kateri imajo manj kot 5 let do upokojitve... ali mislite, da bi bilo boljše, da se ta s.p. (ima dobiček) prekvalificira v d.n.o. ter v kolikor bi bilo to boljše kje lahko dobim kakšne pogoje mora izpolnjevati (vračila subvencij, kreditov...)???
Ponovno hvala za pomoč
nevednost ni lepa čednost