Nedoločen čas avtomatično podlajšana pogodba?
Moderator: Mirko Zbačnik
Nedoločen čas avtomatično podlajšana pogodba?
Slisal sem da ce si zaposlen za dolocen cas in da ce podjetje v katerem delas po preteku pogodbe o delovnem razmerju na zavod ne poslje nove pogodbe oziroma ce ne podaljsa tvojo obstojeco, da naj bi ti zavod za zaposlovanje avtomaticno podaljsal pogodbo in da bi avtomaticno dobil pogodbo za nedolocen cas, ceprav si imel pogodbo za dolocen cas.
Ali lahko kdo malo razlozi na kaksni podlagi lahko to zavod naredi, ker moje podjetje nima nekega interesa za pogodbo za nedoločen cas in namesto da bi jih obvestil bi pac pustil da pogodba pretece ce ti na zavodu res avtomaticno potem podalsajo.
Ali lahko kdo malo razlozi na kaksni podlagi lahko to zavod naredi, ker moje podjetje nima nekega interesa za pogodbo za nedoločen cas in namesto da bi jih obvestil bi pac pustil da pogodba pretece ce ti na zavodu res avtomaticno potem podalsajo.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Nedoločen čas avtomatično podlajšana pogodba?
Res je. V kolikor ti potečče pogodba za določen čas in še vedno delaš pri istem delodajalcu, se pogodba avtomatično spremeni v pogodbo za nedoločen čas. Tu gre bolj za pravni vidik, kajti delodajalec bo verjetno zahteval podpis pogodbe že, ko ste pričeli z delom z datumom za nazaj. Lahko, da bo datum podpisa (to ni datum veljavnosti, pač pa datum ko podpišete pogodbo) že predizpolnjen. Mirno napišete dejajanski datum in vejretno bo potrebno ukrepanje inšpektorja, večkrat se to doseže prek sodišča...
Delodajalec naj bi delavca kljub temu, da je na pogodbi datum poteka že naveden, dealvca obvestil o poteku. Lahko vas tudi ne obvesti, a veljavnost pogodbe je potekla kljub temu. Verjetnost je, da vam po poteku pogodbe, ko se zglasite na delovnem mestu, ne bo dal dela (kar je razumljivo). Če vam naroči, da pridete na delo po poteku in vam ne da v podpis pogodbe pred pričetkov veljavnsoti nove, pa bo potrebno udejaniti oziroma zahtevati pravico skladno z ZDR.
Delodajalec naj bi delavca kljub temu, da je na pogodbi datum poteka že naveden, dealvca obvestil o poteku. Lahko vas tudi ne obvesti, a veljavnost pogodbe je potekla kljub temu. Verjetnost je, da vam po poteku pogodbe, ko se zglasite na delovnem mestu, ne bo dal dela (kar je razumljivo). Če vam naroči, da pridete na delo po poteku in vam ne da v podpis pogodbe pred pričetkov veljavnsoti nove, pa bo potrebno udejaniti oziroma zahtevati pravico skladno z ZDR.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Da nebi imel dela in podobno mislim da ni panike, dejstvo je pa da v nasi firmi je bolj texas in mislim da sploh ne gledajo kdaj ti potece pogodba, izdamo se pa sami ko predcasno opozarjamo delodajalca na potek pogodbe, tako da je vrjetno najbolje da pocakam 1 teden po datumu ki je napisan na pogodbi pa potem na zavodu preverim kaksen status imam in upam na to da se pogodba spremeni v nedolocen cas?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Na zavodu bo verjetno status nespremenjen, kajto odjaviti bi vas moral delodajalec! Če je to opravil, vas bo verjetno tudi o tem obvestil. Če tudi po poteku normalno delate, delodajalec vam da naloge, je to delovno razmerje avtomatsko spremenjeno v nedoločen čas, ne glede na dejansko vsebino pogodbe! Če podpišete pogodbo ksneje, bodite pozorno na datum podpisa pogodbe!
PS.: A kljub temu preverite zadevo
.
PS.: A kljub temu preverite zadevo
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

No ravno to sem hotel povedati da moram biti pozoren na datum pogodbe in ce vstraja da moram podpisat nepravi datum se pa lahko zakomplicira.
Delodajalec me potrebuje in to je dejstvo tako da tukaj nebo dileme in cetudi bi me hotel odpustiti bi to vrjetno ze naredil brez da bi cakal na potek pogodbe.
Avtomaticno se spremeni v nedolocen cas pri komu, zavodu ali delodajalcu in zakaj tak zakon sploh je?
Delodajalec me potrebuje in to je dejstvo tako da tukaj nebo dileme in cetudi bi me hotel odpustiti bi to vrjetno ze naredil brez da bi cakal na potek pogodbe.
Avtomaticno se spremeni v nedolocen cas pri komu, zavodu ali delodajalcu in zakaj tak zakon sploh je?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Spremeni se pri delodajalcu. Če bi delodajalec enostransko prekinil delovno razmerje, vas mora odjaviti na ZZZS. Gre pa enostavno zato, da delodajalci ne izigravajo pogodb za določen čas. Vendar je tudi tu "past", na katero morate biti pazljivi. Grez za ponavljanje pogodb za enako delo!
Glejte ZDR, pogalvje 10 (člene 52., 53., 54... 62).
Glejte ZDR, pogalvje 10 (člene 52., 53., 54... 62).
Mirko
Mirko

Za ponavljanje pogodb z drugim nazivom vem in tega se tudi bojim da bi in bo to trajalo v nedogled in v tem primeru hocem poskrbeti zase ce ze delam vestno za firmo.
Torej pustim da mine pogodba, samo to bodo pogruntali in mi spremenili datum in potem bom moral vrjetno podpisati oziroma bom prisiljen, samo to vrjetno ne gre kar tako saj potem jest senkam 1 teden delovne dobe v zrak in ce ne podpisem in delodajalec ne popusti sem teoreticno nezaposlen in sem delal tistih par dni zastonj?
Torej pustim da mine pogodba, samo to bodo pogruntali in mi spremenili datum in potem bom moral vrjetno podpisati oziroma bom prisiljen, samo to vrjetno ne gre kar tako saj potem jest senkam 1 teden delovne dobe v zrak in ce ne podpisem in delodajalec ne popusti sem teoreticno nezaposlen in sem delal tistih par dni zastonj?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Vašega strahu se delodajalec še dobro zaveda in ga izkorošča sebi v prid! Iz vašega pisanja razberem, da gre za obojestransko zadovlsjtvo in zato sklepam, da je sum v "nizke" udarce majhen. Mofoče gre le za "Texas" in da delodajalec niti ne ve, kako postopat. Vsekakor je dobro, da ga zadnji dan povprašate, kako je s podaljšanjem pogodbe, oziroma raje, ali še pridete k njemu na delo.
Ne poznam vašega delodajalce in ne njegovega poznavanja zakonodaje, zato se mi zdi malce "ne fer" vnaprej obdolžiti delodajalca k nepoštenim namenom.
Ne poznam vašega delodajalce in ne njegovega poznavanja zakonodaje, zato se mi zdi malce "ne fer" vnaprej obdolžiti delodajalca k nepoštenim namenom.
Mirko
Mirko

Vi ga lahko brezproblema v naprej obdolzite, ker izkorisca kjer se da, minimalci, dolocen cas itd.
Gre se zato da v firmi nekateri imajo ,drugi nimajo nedoločen cas ker delodajalec to izkorisca ce gre slucajno firma v proad da nima obveznosti do tebe, jest sem pa mlad in mi nedolocen pomeni moznost kredita in podobnih zadev. Delodajalec sam od sebe nebo dal nedolocen cas, to lahko iztrzim morebiti samo na nacin ki sem ga napisal.
Ali je mozno ce imam nek datum na prejsni pogodbi da ta datum tudi uradno velja za podaljsanje pri novi pogodbi in ne da je recimo vmes med datumoma teden dni razlike in da ce bi prislo do kaksnih problemov bil to tudi verodostojen podatek da se mi prizna nedolocen cas ker so zamudili s pogodbo?
Gre se zato da v firmi nekateri imajo ,drugi nimajo nedoločen cas ker delodajalec to izkorisca ce gre slucajno firma v proad da nima obveznosti do tebe, jest sem pa mlad in mi nedolocen pomeni moznost kredita in podobnih zadev. Delodajalec sam od sebe nebo dal nedolocen cas, to lahko iztrzim morebiti samo na nacin ki sem ga napisal.
Ali je mozno ce imam nek datum na prejsni pogodbi da ta datum tudi uradno velja za podaljsanje pri novi pogodbi in ne da je recimo vmes med datumoma teden dni razlike in da ce bi prislo do kaksnih problemov bil to tudi verodostojen podatek da se mi prizna nedolocen cas ker so zamudili s pogodbo?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Kot sem že omenil, ne poznam razmer
in zato ne morem obsojat nikogar. 4. odstavek 53. člena govori tudi o prekinitvah zapolsitve:
53. člen
(omejitev sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas)
....
(4) Trimesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve neprekinjenega dveletnega obdobja iz drugega odstavka tega člena.
S 1. 1. 2010 je prenehalo veljati prehodno obdobje, ko je bila omejitev za male delodajalce (do 10 zaposlenih) sklepanja pogdob za določen čas 3 leta. Niste navedli, koliko je zaposlenih.
"Navadno" se dobo podaljšuje s posredovanjem inšpektorjam, večkrat tudi na sodišču, ko uveljavljate odpravnino. Delodajalec tvega le izplačilo odpravnine. V večina priemrov ima delavec sklenjene pogodbe za določen čas prek zakonsko določenega roka. Delodajalec mnogim, ki jih odpusti, izplača odpravnino skladno z zakonodajo (kot bi bil zaposlen za nedoločen čas). Problem nastopi pa v primerih, kot ga navajate.
53. člen
(omejitev sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas)
....
(4) Trimesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve neprekinjenega dveletnega obdobja iz drugega odstavka tega člena.
S 1. 1. 2010 je prenehalo veljati prehodno obdobje, ko je bila omejitev za male delodajalce (do 10 zaposlenih) sklepanja pogdob za določen čas 3 leta. Niste navedli, koliko je zaposlenih.
"Navadno" se dobo podaljšuje s posredovanjem inšpektorjam, večkrat tudi na sodišču, ko uveljavljate odpravnino. Delodajalec tvega le izplačilo odpravnine. V večina priemrov ima delavec sklenjene pogodbe za določen čas prek zakonsko določenega roka. Delodajalec mnogim, ki jih odpusti, izplača odpravnino skladno z zakonodajo (kot bi bil zaposlen za nedoločen čas). Problem nastopi pa v primerih, kot ga navajate.
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Pogodba vsebuje tudi čas njene veljavnsoti. Delodajalec vas je skladno s pogdobo dolžan najprej prijaviti v sistem zdravstvenega in ostalega zavarovanja ko vas zaposli in vas z datumom prekinitve tudi odjaviti. V tem času vam je dolžan plačevati tudi prispevke. Za vas je merodajen podatek trajanja delovnega razmerja pogodba, vse drugo mora biti usklajeno. Tako ima pomen tudi datum podpisa pogodbe, čeprav ga mnogi delodajalci že natisnejo in pravijo, da ta datum ne igra vloge. V vašem primeru je to dokaz, da je delodajalec zamujal s pogodbo.markobb napisal/-a: Ali je mozno ce imam nek datum na prejsni pogodbi da ta datum tudi uradno velja za podaljsanje pri novi pogodbi in ne da je recimo vmes med datumoma teden dni razlike in da ce bi prislo do kaksnih problemov bil to tudi verodostojen podatek da se mi prizna nedolocen cas ker so zamudili s pogodbo?
Delodajalec ima vso avtonomijo odločanja pri zaposlovanju, tako v času in v vsebini pogodbe.
Mirko
Mirko