Pozdravljeni, imam naslednji problem (poleg še kakšnega): V letu 2009 bi moral biti izstavljen račun za provizijo po pogodbi o predčasnem plačilu. Glede na to, da ni bil, bi v tekočem letu popravili to napako in me zanima, kako izstaviti račun (datum opravljene storitve 02.09.2009).
Ali bi morali:
- izstaviti račun, datum storitve 02.09.2009 in za obdobje od 01.11.2009 do 31.07.2010
obračunati zamudne obresti, samoprijave raje ne bi ...
ali pa
- izstaviti račun, datum storitve enak datumu izdaje in "pozabimo" na napako (gre za cca 110,00
DDV)
Hvala za pomoč in lep dan še naprej
Orhideja
RAČUN ZA LETO 2009
Moderator: Mirko Zbačnik
-
orhideja78
- Računovodski vajenec

Re: RAČUN ZA LETO 2009
>>> V letu 2009 bi moral biti izstavljen račun za provizijo po pogodbi o predčasnem plačilu.
Tale stavek meni pomeni, da storitev sploh še ni bila opravljena. Ali se motim ?
Tale stavek meni pomeni, da storitev sploh še ni bila opravljena. Ali se motim ?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Izstavite račun sedaj, datum storitve lansko leto. V DDV evidencah ga vključite v obdobje, ko ste napako odrili (ni potrebna samoprijava). V poslovnih knjigah pa ga zavedete glede na velikost zneska (je to za vas pomembna postavka, ali ne):
- če to ni pomemna postavka ga vključite v odhodke obdobje,
- če je to za vas pomemen znesek, prihodke knjižite kot popravek prenesenega rezultata (namesto SK 76 SK93), vjključite ga v davčni obračun kot popravek in to objasnite v razkritjih k poslovnim izkazom.
PS.: Napake se pojavljajo, omenjajo jih tudi SRS (Uvod), ki obravnavajo tudi način, kako se odpravijo.
- če to ni pomemna postavka ga vključite v odhodke obdobje,
- če je to za vas pomemen znesek, prihodke knjižite kot popravek prenesenega rezultata (namesto SK 76 SK93), vjključite ga v davčni obračun kot popravek in to objasnite v razkritjih k poslovnim izkazom.
PS.: Napake se pojavljajo, omenjajo jih tudi SRS (Uvod), ki obravnavajo tudi način, kako se odpravijo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
orhideja78
- Računovodski vajenec

Mogoče sem bila malo nejasna: tako se imenjuje pogodba - po pogodbi o predčasnem plačilu, plačilo je bilo opravljeno 02.09.2009 (datum opravljene storitve).MG napisal/-a:>>> V letu 2009 bi moral biti izstavljen račun za provizijo po pogodbi o predčasnem plačilu.
Hvala
Orhideja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Izstaviti bi morali račun za predplačilo?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
orhideja78
- Računovodski vajenec

Naj razložim: bila je sklenjena pogodba o asignaciji (asignacija sprovedena 02.09.2009) in na podlagi te pogodbe sklenjen dogovor o proviziji za plačilo po asignaciji. Gre za izstavitev računa za to provizijo. Upam, da sem uspela napisati bolj razumljivo.
Hvala in lep pozdrav
Orhideja
Hvala in lep pozdrav
Orhideja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ne bi kompliciral; izdal bi račun, v besedilu navedel za kaj gre - knjižen in upoštevan v izkazih bo v letošnjem letu.
Mirko
Mirko