RAČUN ZA LETO 2009

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
orhideja78
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

RAČUN ZA LETO 2009

Odgovor Napisal/-a orhideja78 »

Pozdravljeni, imam naslednji problem (poleg še kakšnega): V letu 2009 bi moral biti izstavljen račun za provizijo po pogodbi o predčasnem plačilu. Glede na to, da ni bil, bi v tekočem letu popravili to napako in me zanima, kako izstaviti račun (datum opravljene storitve 02.09.2009).
Ali bi morali:
- izstaviti račun, datum storitve 02.09.2009 in za obdobje od 01.11.2009 do 31.07.2010
obračunati zamudne obresti, samoprijave raje ne bi ...
ali pa
- izstaviti račun, datum storitve enak datumu izdaje in "pozabimo" na napako (gre za cca 110,00
DDV)
Hvala za pomoč in lep dan še naprej
Orhideja
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: RAČUN ZA LETO 2009

Odgovor Napisal/-a MG »

>>> V letu 2009 bi moral biti izstavljen račun za provizijo po pogodbi o predčasnem plačilu.

Tale stavek meni pomeni, da storitev sploh še ni bila opravljena. Ali se motim ?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Izstavite račun sedaj, datum storitve lansko leto. V DDV evidencah ga vključite v obdobje, ko ste napako odrili (ni potrebna samoprijava). V poslovnih knjigah pa ga zavedete glede na velikost zneska (je to za vas pomembna postavka, ali ne):
- če to ni pomemna postavka ga vključite v odhodke obdobje,
- če je to za vas pomemen znesek, prihodke knjižite kot popravek prenesenega rezultata (namesto SK 76 SK93), vjključite ga v davčni obračun kot popravek in to objasnite v razkritjih k poslovnim izkazom.

PS.: Napake se pojavljajo, omenjajo jih tudi SRS (Uvod), ki obravnavajo tudi način, kako se odpravijo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
orhideja78
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

MG napisal/-a:>>> V letu 2009 bi moral biti izstavljen račun za provizijo po pogodbi o predčasnem plačilu.

Tale stavek meni pomeni, da storitev sploh še ni bila opravljena. Ali se motim ?
Mogoče sem bila malo nejasna: tako se imenjuje pogodba - po pogodbi o predčasnem plačilu, plačilo je bilo opravljeno 02.09.2009 (datum opravljene storitve).

Hvala
Orhideja
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Izstaviti bi morali račun za predplačilo?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
orhideja78
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Naj razložim: bila je sklenjena pogodba o asignaciji (asignacija sprovedena 02.09.2009) in na podlagi te pogodbe sklenjen dogovor o proviziji za plačilo po asignaciji. Gre za izstavitev računa za to provizijo. Upam, da sem uspela napisati bolj razumljivo.
Hvala in lep pozdrav :oops:
Orhideja
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ne bi kompliciral; izdal bi račun, v besedilu navedel za kaj gre - knjižen in upoštevan v izkazih bo v letošnjem letu.
Mirko Slika
Odgovori