Računi plačani preko TRR in gotovinski računi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anka
Super računovodja
Super računovodja

Računi plačani preko TRR in gotovinski računi

Odgovor Napisal/-a anka »

Kako vodite račune, ki so plačane z gotovino in tiste ki so plačane preko TRR? Ali jih vodite ločeno. Ločena evidenca?

Npr. dne 5.7.2010 prejem računa, ki bo zapadel v plačilo 4.8.2010 - številka zaporednega računa je : 100/2010

Dne 5.7.2010 prejem računa, ki je plačan z gotovino 5.7.2010 - številka zaporednega računa je: 11/2010

Je to o.k.?

p.s>

Verjetno že 10x omenjeno, vendar kontiranje na račun vejetno ni potrebno ali nujno. ??
Zadnjič spremenil anka, dne 03 Jul 2010, 14:47, skupaj popravljeno 1 krat.
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Računi plačani preko TRR in gotovinski računi

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Mi smo si informacijski sictem organizirali tako, da imajo gotovinsko plačani računi svoje numerično zaporedje in tudi obveznost za tako plačane račune knjižim na /22010 in ne na /22000. Vse račune likvidiramo in kontiramo.

LP
A
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mogoče je boj pomembno, kot ločevanje na kontu 220, evidenca poslovanja z gtovino. Tu nastane obveznost ali terjatev do zaposlenega, medtem ko je obveznost do dobavielja poravnana, ko je gotovinski račun plačan.

Tudi jaz ločim evidenco gotovinskih in ostalih računov, bolj po "krivdi" programa.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Mi ne ločujemo računov glede na način plačila. Gotovinske račune zapiramo 220 | 255, potem pa vrnemu delavcu založena sredstva 110 | 255. Namesto 255 bi bilo mogoče bolje uporabljati konto 276.
Na podoben način zapiramo račune, plačane s poslovno kreditno kartico: 220 | 272-1, bančni obračun kreditne kartice 272-1 | 272-2, plačilo obračuna pa 272-2 | 110
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz uporabljam kotno 285 druge kratkoročne obveznsoti, da ne mešam obveznosti do zaposlencev z naslova plač.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

tudi jaz račune plačane z gotovino evidentiram preko 285 in potem zapiram 285/255 ter potem izplačilo zaposlenemu 255/110 ali 100.

glede na to, da pravilnik o višini računa plačanega z gotovino ne velja več (420€), po trgovinah pravijo vsem s.p., da lahko tudi preko 1.000 e plačajo z gotovino oz. kreditno osebno kartico; - kaj Zakon o davčnem postopku tega ne prepoveduje?
vztrajnost
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a vztrajnost »

Zakon o davčnem postopku še vedno omejuje plačilo z 42o€!!!
Tko kot zavarovalniški agentje zavarujejo osebni avto lastnika preko doo, čeprav osebnega avta nima med osnovnimi sredstvi!!!
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

potem imam prav, da zakon o davčnem postopku to omejuje; potem trgovine zavajajo firme in s.p., da lahko keširajo plačila
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

[quote="vztrajnost"]Zakon o davčnem postopku še vedno omejuje plačilo z 42o€!!!
Tko kot zavarovalniški agentje zavarujejo osebni avto lastnika preko doo, čeprav osebnega avta nima med osnovnimi sredstvi!!![/quote]

Sem iskala ta predpis v zakonu o davčnem postoku in ga ne najdem. Ali me lahko napotite na člen zakona.
Odgovori