nezavezanec DDV problem

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
xantos
Novinec
Novinec

nezavezanec DDV problem

Odgovor Napisal/-a xantos »

Pozdravljeni,

sem novopečeni s.p. in že takoj na začetku sem napravil veliko napako in sedaj me zanima, kako zadevo rešiti.
Sem nezavezanec za DDV. Del dejavnosti se navezuje na storitve (računa še niem izdal nobenega, tak oda tu tudi ni problemov). Drug del dejavnosti pa je prodaja blaga prek spletne trgovine. Blago sem nabavil v Veliki Britaniji in dobil račun brez obračunanega DDV, izdal pa sem tudi že tri račune, kjer sem obračunaval DDV. Zanima me, kako rešiti zadevo? Ali na DURS-u razložim situacijo in se vpišem v sistem DDV (to se nameravam v svakem priemru). Kaj storiti z nabavo in računi, ko sem posloval kot nezavezanec in obračunaval DDV?
Prosim za nasvete.

LP
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: nezavezanec DDV problem

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Definitivno se čimprej pogovorite z referentko in z vašim računovodskim servisom.
Za že obračunani DDV lahko izstavite kupcem nove račune in jim preveč zaračunani DDV vrnete. Za britanskega dobavitelja pa ne vem, moral bi vam izstaviti račun z DDV in mu razliko plačati, vendar ne vem, koliko časa je že minilo, pa tudi - čudno, da dobavitelj ni od vas zahteval potrdila o registraciji v sistemu DDV....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
xantos
Novinec
Novinec

Datum računa je 31.5., glede popravkov izdanih računov ni problema, ker so bili izdani poznanim, ki glede tega ne bodo komplicirali.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Poprosite še dobavitelja za pravilen račun.

Glede registracije: tudi če se imate namen registracije, ne smete pred datumom, ki je na odločbi za DDV, obračunavati DDV. Zato kupcem popravite račune in vrnite davek.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
xantos
Novinec
Novinec

Račune sem že uredil - obvestil kupce, odgovor dobavitelja pa še čakam. Hvala za pomoč!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po zakonu ste DDV dolžni plačat, v kolikor ste ga zaračunali. V kolikor ste se s kupci dogovoriti, ni težav. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
xantos
Novinec
Novinec

Še eno vprašanje imam... Z dobaviteljem se bom torej dogovoril, da mi obračuna DDV, nabavljeno blago bo torej prevzeto z vklkjučenim DDV-jem.
Ali lahko po pridobitvi satusa zavezanca ta obračunan DDV upoštevam (odbijam)?

LP
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Ne, ne morete. DDV pričnete obračunavati in "odbijati" z dnem, ko postanete zavezanec za DDV (datum odločbe)
LP
xantos
Novinec
Novinec

@ors: ravno sem bral vaš odgovor, ko sem opazil povezavo na to temo (http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4927). Če zadevo prav razumem, potem lahko odbijam DDV?
Se oproščam za začetniška vprašanja, ampak ne bi se rad spet "zaklal" :)
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Po tem pojasnilu sodeč lahko odbijate DDV za vse blago, ki je še na zalogi, ko postanete zavezanec za DDV. Vi ste že vse prodali, torej ne bo šlo.
Če lahko "uredite" s kupci, da jim zdaj daste dobropis, kasneje pa račun z DDV, bi mogoče lahko speljali. Nisem čisto prepričana, kaj narediti z vstopnim DDV glede na to, da je dobavitelj iz EU: ali samoobdavčitev z dnem registracije za DDV ali zahtevek za vračilo DDV Veliki Britaniji, če boste zdaj dobili nov račun z njihovim DDV.
Odgovori