minimalna plača
Moderator: Mirko Zbačnik
minimalna plača
Zaposlena sem v trgovini ( mercator ). žal svoje plačilne liste ne razumem prav nič.
Odkar so minimalno plačo dvignili na 562 eurov, sem bila čez mesec ali na bolniški ali
na dopustu. meseca junija pa sem delala celega torej bila fizično prisotna na delu
174 ur, kolikor je naša delovna mesečna obveznost.
Zanima me kako sem lahko dobila neto izplačilo plače 522,80 eurov, če pa nam razlagajo,
da ni važno število ur, vedno moraš dobiti 562 eurov, če si prisoten celi mesec.
Prosim, povejte mi na koga naj se obrnem, da mi te stvari razloži.
Pa še to, delodajalec nam plačuje premijo v DPPZ 25,13. Pri dveh predhodnjih plačah so
mi morali umetno dvigniti NETO plačo, da so mi ta znesek nakazali ( bila sem na bolniški ): Smatram da nam lažejo v oči, da imamo tako in tako plačo ( moja izhodiščna - osnovna plača je 553,75 BRUTTO )
lep pozdrav in hvala za odgovor
Odkar so minimalno plačo dvignili na 562 eurov, sem bila čez mesec ali na bolniški ali
na dopustu. meseca junija pa sem delala celega torej bila fizično prisotna na delu
174 ur, kolikor je naša delovna mesečna obveznost.
Zanima me kako sem lahko dobila neto izplačilo plače 522,80 eurov, če pa nam razlagajo,
da ni važno število ur, vedno moraš dobiti 562 eurov, če si prisoten celi mesec.
Prosim, povejte mi na koga naj se obrnem, da mi te stvari razloži.
Pa še to, delodajalec nam plačuje premijo v DPPZ 25,13. Pri dveh predhodnjih plačah so
mi morali umetno dvigniti NETO plačo, da so mi ta znesek nakazali ( bila sem na bolniški ): Smatram da nam lažejo v oči, da imamo tako in tako plačo ( moja izhodiščna - osnovna plača je 553,75 BRUTTO )
lep pozdrav in hvala za odgovor
Re: minimalna plača
Na plačilni listi poglejte, kakšen bruto znesek so vam napisali. Če ste delali cel mesec, mora biti najmanj 734,15 €. To je znesek minimalne bruto plače. Neto pa je potem odvisen od olajšav, ki jih imate na plači, več olajšav imate, višji neto pride, ker plačate manj dohodnine. 734,15 € bruto je 562 € neto samo takrat, če se vam pri plači upošteva še dodatna splošna olajšava. Če ste se med letom odpovedali tej dodatni splošni olajšavi, potem je neto seveda nižji od 562€.
Sedaj mi je nekaj že bolj jasno.
Torej, moja bruto plača je bila 735,79 eurov z vsemi dodatki( delovna doba, vplivi okolja, praznik, redno delo, ter doplačilo k plačilnemu redu) - kot sem že napisala osnovna plača je 553,75 eurov.
od bruta pol odbijejo davke in prispevke. OK.
Upoštevajo mi samo splošnodavčno olajšavo 258,35.
Vseeno mi ni jasno, zakaj govorijo da manj kakor 562 eurov ne moraš dobito plače.
Torej, moja bruto plača je bila 735,79 eurov z vsemi dodatki( delovna doba, vplivi okolja, praznik, redno delo, ter doplačilo k plačilnemu redu) - kot sem že napisala osnovna plača je 553,75 eurov.
od bruta pol odbijejo davke in prispevke. OK.
Upoštevajo mi samo splošnodavčno olajšavo 258,35.
Vseeno mi ni jasno, zakaj govorijo da manj kakor 562 eurov ne moraš dobito plače.
kaj govorijo, ne vem, izračun pa je:
735,79
- prispevki 162,61
= 573,18
- splošna olajšava 258,35
= osnova za dohodnino 314,83
dohodnina 314,83 x 16% = 50,37
plača = 735,79-162,61-50,37=522,81
res pa je, da bi vam glede na vašo osnovo lahko upoštevali večjo splošno olajšavo, potem pa bi dobili večji neto
takrat bi plača znašala 735,79-162,61-10,11=563,07
preverite v računvoodstvu, zakaj vam ne upoštevajo višje olajšave (ste podpisali kakšno izjavo, da ne želite višje olajšave)
če vam ne upoštevajo višje olajšave, niste s tem nič prikrajšani - konec leta boste dohodnino dobili nazaj, ker jo sedaj več odtrgajo
735,79
- prispevki 162,61
= 573,18
- splošna olajšava 258,35
= osnova za dohodnino 314,83
dohodnina 314,83 x 16% = 50,37
plača = 735,79-162,61-50,37=522,81
res pa je, da bi vam glede na vašo osnovo lahko upoštevali večjo splošno olajšavo, potem pa bi dobili večji neto
takrat bi plača znašala 735,79-162,61-10,11=563,07
preverite v računvoodstvu, zakaj vam ne upoštevajo višje olajšave (ste podpisali kakšno izjavo, da ne želite višje olajšave)
če vam ne upoštevajo višje olajšave, niste s tem nič prikrajšani - konec leta boste dohodnino dobili nazaj, ker jo sedaj več odtrgajo
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Kolikor vem, vsaj jaz nisem podpisala nobene izjave.
Res pa je da med letom nimam v olajšavi otroka, le tega
prijavim kasneje pri oddaji dohodnine. To delam že vsa leta,
kaj je lahko to vzrok za plačo, mislim da ne, saj nekateri sploh
nimajo otrok, pa dobijo enako.
Res pa je da med letom nimam v olajšavi otroka, le tega
prijavim kasneje pri oddaji dohodnine. To delam že vsa leta,
kaj je lahko to vzrok za plačo, mislim da ne, saj nekateri sploh
nimajo otrok, pa dobijo enako.
Ni razlog olajšava za otroka, razlog je dodatna splošna olajšava.
Naty
naty, če prav razmem naj računovodstvo vprašam zakaj mi ne obračunavajo višjo dodatno olajšavo.
Ali to lahko zahtevam?
Vseeno pa smatram, da so oni v pravu, da pravilno obračunavajo plače????, je to res ali ne??
To zanima mene in vse moje sodelavce, naj to pustimo, saj smo kapljica vode v morje, ali naj se obrnemo na kaga drugega, kateri je v tej stvari doma????
Ali to lahko zahtevam?
Vseeno pa smatram, da so oni v pravu, da pravilno obračunavajo plače????, je to res ali ne??
To zanima mene in vse moje sodelavce, naj to pustimo, saj smo kapljica vode v morje, ali naj se obrnemo na kaga drugega, kateri je v tej stvari doma????
zdravo,
bi kar tule vprašala, ko je že debata okoli uveljavljanja dodatne splošne olajšave.
Skratka, zaposlena je podpisala izjavo za neuvljavljanje dodatne splošne olajšave pri izračunu akontacije dohodnine.
Pa bi samo preverila (da potrdim moja ugibanja
) kaj to pomeni? Ali to pomeni da med letom nič ne trgamo, nobene olajšave ne, tudi ne splošne olajšave.... potem pa konec leta dobijo to povrnjeno?
Sem v dvomih oz. bi preverila, da lahko potem zaposleni posredujem pravilno informacijo.
Hvala.
Lejla

bi kar tule vprašala, ko je že debata okoli uveljavljanja dodatne splošne olajšave.
Skratka, zaposlena je podpisala izjavo za neuvljavljanje dodatne splošne olajšave pri izračunu akontacije dohodnine.
Pa bi samo preverila (da potrdim moja ugibanja
Sem v dvomih oz. bi preverila, da lahko potem zaposleni posredujem pravilno informacijo.
Hvala.
Lejla
tina 99:
če želite da vam pri plači upoštevajo dodatno olajšavo, povejte računovodstvu - podpisali boste izjavo in vam jo bodo upoštevali ( kar pomeni večja neto plača med letom). Praviloma bi vas morali oni vprašati, ali želite upoštevati dodatno olajšavo... ker pa niso, jih pa sami opozorite na to..
lejla 22:
splošna olajšava se upošteva v vsakem primeru, dodatna pa samo, če delojemalec tako želi.
če želite da vam pri plači upoštevajo dodatno olajšavo, povejte računovodstvu - podpisali boste izjavo in vam jo bodo upoštevali ( kar pomeni večja neto plača med letom). Praviloma bi vas morali oni vprašati, ali želite upoštevati dodatno olajšavo... ker pa niso, jih pa sami opozorite na to..
lejla 22:
splošna olajšava se upošteva v vsakem primeru, dodatna pa samo, če delojemalec tako želi.
Če delojemalec ne želi, da se mu dodatna splošna olajšava upošteva pri plači: podpiše izjavo.
Kaj ni znesek olajšave 261,96 za leto 2011 in ne 258,35, ki je bil za leto 2010?
Kakor so že ostali napisali: če imate pri plači upoštevan večji znesek olajšave, potem lahko konec leta dobite dohodnino nazaj ali pa obratno. Seveda je to odvisno od tega, če imate še kakšne druge dohodke poleg plače.
Lep pozdrav
Kaj ni znesek olajšave 261,96 za leto 2011 in ne 258,35, ki je bil za leto 2010?
Kakor so že ostali napisali: če imate pri plači upoštevan večji znesek olajšave, potem lahko konec leta dobite dohodnino nazaj ali pa obratno. Seveda je to odvisno od tega, če imate še kakšne druge dohodke poleg plače.
Lep pozdrav
zdravo,
torej splošna v vsakem primeru se upošteva. Za leto 2011 je ta ojašava 261,96€.
V vsakem primeru 261,96€ trgamo, drugega nič ker je podpisala izjavo.
In na koncu ta presežek dobi nazaj?
, ker je podpisala, da se ji neuveljavlja dodatna olajšava, kar pomeni da bo od podpisa te izjave vedno olajšava za dohodnino mesečno 261,96€.
hvala
torej splošna v vsakem primeru se upošteva. Za leto 2011 je ta ojašava 261,96€.
V vsakem primeru 261,96€ trgamo, drugega nič ker je podpisala izjavo.
In na koncu ta presežek dobi nazaj?
hvala
Ne vem, če sem vas prav razumela, ko ste napisali, "da ta znesek dobi nazaj konec leta"
Vsak mesec se ji od bruto plače obračunajo prispevki, izračuna dohodnina z upoštevanje splošne olajšave in olajšave za vzdrževane družinske člane, če jih ima prijavljene(to pomeni nižji znesek za izračun dohodnine) in nakaže neto OD. Konec leta pa se upošteva skupni znesek prejetih dohodkov (OD, mogoče katastrski, mogoče ima še kakšne druge dohodke, kakšna nakazila iz preteklih let) in izračuna dohodnino po letni dohodninski lestvici. In glede na razliko med obračunano dohodnino med letom in izračunano dohodnino konec leta, vrne dohodnino ali pa jo je potrebno doplačati.
Upam, da sem bila dovolj razumljiva.
Lep pozdrav
Vsak mesec se ji od bruto plače obračunajo prispevki, izračuna dohodnina z upoštevanje splošne olajšave in olajšave za vzdrževane družinske člane, če jih ima prijavljene(to pomeni nižji znesek za izračun dohodnine) in nakaže neto OD. Konec leta pa se upošteva skupni znesek prejetih dohodkov (OD, mogoče katastrski, mogoče ima še kakšne druge dohodke, kakšna nakazila iz preteklih let) in izračuna dohodnino po letni dohodninski lestvici. In glede na razliko med obračunano dohodnino med letom in izračunano dohodnino konec leta, vrne dohodnino ali pa jo je potrebno doplačati.
Upam, da sem bila dovolj razumljiva.
Lep pozdrav