davčna napoved za normiranca za leto 2009
Moderator: Mirko Zbačnik
davčna napoved za normiranca za leto 2009
Zanima me ali mora normiranec (oddaja namreč dohodnino za leto 2009, ker odločbe ni dobil po pošti) v rubriko prispevki, ki jih je čez leto sam plačeval vpisati (minimalni pavšalni prispevki) vse prispevke, ki jih je plačal v letu 2009 se pravi da je npr. pričel z dejavnostjo sredi leta npr. mesec april; vpisati prispevke od maj (plačal za april) do decembra (plačal za mesec november). ali mora vklučiti tudi decemberske prispevke, ki so bili plačani meseca januarja? pri plači fizične osebe kolikor vem se šteje plača samo do meseca novembra oz. plača ki je bila izplačana v mesecu decembru. prosim za hiter odgovor. hvala
Re: davčna napoved za normiranca za leto 2009
Zdravo,
tudi jaz imam eno vprašanje v zvezi z dohodnino, pa bom kar tule vprašala.
Vem, da se povračilo stroškov prehrane in prevoza NE upošteva v osnovno za obračun dohodnine. Niti na mesečni ravni in niti na letni ravni. Vendar sem gledala plačilno listo in izpisek za dohonino za leto 2009 od delodajalca, ki ga je poslal v januarju.
Upošteva se skupaj mesečni bruto znesek plače, upošteva se regres in upošteva se (če je) božičnica. Kaj pa kakšna dodatna stimulacija, nagrada? Ostali stroški (npr. kilometrina ipd.) pa ne?
Prosim za kakšno mnenje več.
Hvala in prijeten dan,
Lejla

tudi jaz imam eno vprašanje v zvezi z dohodnino, pa bom kar tule vprašala.
Vem, da se povračilo stroškov prehrane in prevoza NE upošteva v osnovno za obračun dohodnine. Niti na mesečni ravni in niti na letni ravni. Vendar sem gledala plačilno listo in izpisek za dohonino za leto 2009 od delodajalca, ki ga je poslal v januarju.
Upošteva se skupaj mesečni bruto znesek plače, upošteva se regres in upošteva se (če je) božičnica. Kaj pa kakšna dodatna stimulacija, nagrada? Ostali stroški (npr. kilometrina ipd.) pa ne?
Prosim za kakšno mnenje več.
Hvala in prijeten dan,
Lejla
dodatna stimulacija, nagrada, uspešnost in podobne zadeve vse sodijo v bruto, od katerega se plačajo prispevki in dohodnina. Kilometrina, če je izplačana do uredbe, ne gre v bruto.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Naty73, hvala za mnenje.
Ok, kilometrina ne gre, kot tudi ne prehrana in prevoz. Niti na mesečni niti na letni ravni pod nobenimi pogoji?

Ok, kilometrina ne gre, kot tudi ne prehrana in prevoz. Niti na mesečni niti na letni ravni pod nobenimi pogoji?
sej pravim - gre, če je zaračunana nad zneski, ki so davčno priznani v uredbi.
Naty