VIŠINA DOPUSTA - NUJNO!!!!!!!!

Moderator: Mirko Zbačnik

franca1
Nov član
Nov član

VIŠINA DOPUSTA - NUJNO!!!!!!!!

Odgovor Napisal/-a franca1 »

Pozdravljeni!

Prvič sestavljam odločbo za višino letnega dopusta. Ravnala naj bi se po ZDR. Zakon sem pregledala vendar našla samo naslednje podatke:

OSNOVA 20 DNI
OSNOVA ZA STAREJŠE DELAVCE 23 DNI
ZA VSAKEGA OTROKA DO 15 LETA STAROSTI 1 DAN
Vendar pa me zanima kaj je z delovno dobo in zahtevnostjo dela ( tarifni razred ), ki je določen v pogodbi.

Prosim, če mi lahko kdo odgovori in po možnosti pošlje tudi link katega bom izpisala kot dokaz pri izdaji odločbe za letni dopust.

Hvala!
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: VIŠINA DOPUSTA - NUJNO!!!!!!!!

Odgovor Napisal/-a franca »

V ZDR je napisana minimalna dolžina dopusta. Dodatni kriteriji so v panožnih kolektivnih pogodbah in/ali v aktih podjetja. Velja pravilo hierarhije: minimalni pogoji v ZDR, boljši v kolektivni pogodbi (če obstaja), najboljši v kriterijih podjetja (če obstajajo).
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Mene pa zanima pri določanju števila dni dopusta - recimo na delovno dobo.
Predpostavka za dopolnijenih 25 let delovne dobe, dobi delavec 1 dan dopusta več.

Dilema pa je:
25 let delovne dobe dopolni 23.05.2011 - ali mu ta dan pripada že za leto 2011, ali šele v letu 2012.
zur
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zur »

V letu 2011.
lp
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Ali to kje piše.
oxib
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a oxib »

Dopust dodeliš za dopolnjenih 25 let delovne dobe. Odločbo izdaš do 31.3.. Takrat še nima dopolnjenih 25 let, zato mu ta dan ne pripada.
Pogledaš stanje na dan izdaje odločbe.
Enako je pri otrocih do dopolnjenih 15 let. Če bo avgusta dopolnil 15 let mu ta dan letos še pripada.
Sicer pa napraviš odločbo po minimalnih standardih ZDRja in potem dodaš še kar je v pogodbi o zaposlitvi.
zur
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a zur »

S to razlago se ne strinjam. V letu 2010 dopolni 25 let in dopust se dodeli za leto 2010. Odločbo res izdaš do 31.03. vendar za pravico koriščenja dopusta za tekoče leto in ne za pravico koriščenja dopusta na dan 31.03. - pomislite na tiste, ki se prvič zaposlijo - koliko dopusta jim pripada na odločbi 31.03. če so z delom nastopili 01.01. za dobo npr. 8 mesecev.
lp
oxib
Začetnik
Začetnik

Pripada jim dopust za 8 mesecev, pač sorazmerni del celotnega dopusta.
No kako pa potem rešiš zadevo z malo manj kot 15 letnim otrokom? Dobi delavec dan dopusta za tega otroka ali ne?
Ali pa za izobrazbo, če človek diplomira npr. 25.3., odločba je pa izdana 1.2. brez dodatnih dni za izobrazbo?
luvi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a luvi »

oxib napisal/-a:Pripada jim dopust za 8 mesecev, pač sorazmerni del celotnega dopusta.
No kako pa potem rešiš zadevo z malo manj kot 15 letnim otrokom? Dobi delavec dan dopusta za tega otroka ali ne?
Ali pa za izobrazbo, če človek diplomira npr. 25.3., odločba je pa izdana 1.2. brez dodatnih dni za izobrazbo?
Starost otroka upoštevaš na dn 1.1.2011
Dopolnjeno delovno dobo na 31.12.2011.

Torej 1 dan dopusta za otroka, če 1.1. ob 00 še ni bil star 15 let (oz če je bil prav ta dan star 15 let)
in dodaten dan za delovno dobo, če jo je dopolnil kadarkoli med leto (tudi če jo je dopolnil šele 31.12.2011)

Drugače je z izobrazbo ... upoštevaš jo šele v naslednjem letu oz. pri nas je imamo dodatne dni dopusta na zahtevnano stopnjo izobrazbe za delovno mesto. Če pa pride med letom do prerazporeditve na drugo delovno mesto se mu izda nova odločba o dopustu.

"Dodatni" dnevi glede na zahtevnost delovnega mesta ali izobrazbo naj bi bili zapisani branžni pogodbi ali pa v pravilniku družbe. če tega ni, se upoštevajo le kriteriji v ZDR.

Tako mi že vsa leta....
oxib
Začetnik
Začetnik

luvi napisal/-a:

Torej 1 dan dopusta za otroka, če 1.1. ob 00 še ni bil star 15 let (oz če je bil prav ta dan star 15 let)
in dodaten dan za delovno dobo, če jo je dopolnil kadarkoli med leto (tudi če jo je dopolnil šele 31.12.2011)

Tako mi že vsa leta....
Lepo prosim, če mi lahko kdo pove, kje to piše. Ker na enem seminarju so nam stavr predstavili precej drugače.
Tudi v ZDRju piše za dopolnjeno leto in ne za leto ki bo dopolnjeno v tekočem letu...

Lahko da vi tako že vsa leta, mi pa drugače...

Rada bi pa vedela, kaj je pravilno.
novi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a novi »

oxib napisal/-a:
luvi napisal/-a:

Tako mi že vsa leta....
Lepo prosim, če mi lahko kdo pove, kje to piše. Ker na enem seminarju so nam stavr predstavili precej drugače.
Tudi v ZDRju piše za dopolnjeno leto in ne za leto ki bo dopolnjeno v tekočem letu...

Lahko da vi tako že vsa leta, mi pa drugače...

Rada bi pa vedela, kaj je pravilno.
tukaj je link na uradno stran Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve... tretje od spodaj navzgor oz. enajsto vprašanje in odgovor...
http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr ... ust/#c7523
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Glede na ta odgovor, delavcu NE pripada dodatni dan dopusta za leto 2011 za otroka do 15.leta,če bo ta otrok do 31.12.2011 star 15 let oz.več.
Odgovori