Regres, odjava na zzzs- nujno

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Arwen
Nov član
Nov član

Regres, odjava na zzzs- nujno

Odgovor Napisal/-a Arwen »

Pozdravljeni!

Imam problem z mojim delodajalcem.Od leta 2008 sem z podaljšitvami pogodb(6 pogodb) zaposlena v podjetju 2leti in 4 mesece pri katerem se mi z današnjim dnem (31.8.) zadnja pogodba, ki je bila sklenjena 1.6.2010, izteče. Regresa za letošnje leto še nisem prejela in ker ne želim z njimi pogodbe podaljšati me zanima, če mi regres pripada, kajti moj delodajalec trdi da mi ne zato ker je zadnja pogodba veljala samo za 5 mesecev in ne za 6. Letošna prva pogodba je veljala od 1.1. -31.5.10, druga pa od 1.6.- 31.8.10. Kaj lahko storim v primeru da mi regres pripada, noče pa mi ga izplačati Kam se lahko v takem primeru obrnem.
Ker je bila to moja prva zaposlitev in prekinitev po izteku pogodbe, bi rada izvedela kar največ.
Še to me zanima.... določeno gradivo imam pri sebi doma. Ali je kakšen zakon, da mu moram to vrnit in kakšne so sankcije če mujih ne, ker to je nekako moja zagotovitev, da poravna vse obveznosti, ki jih še ima do mene. V primeru da mu to vrnem lahko ostanem brez vsega.

Poleg tega mi je danes moj delodajalec rekel da moram podpisati izjavo, da se strinjam z prenehanjem delovnega razmerja po pogodbi z dnem 1.9.2010, da me lahko na zzzs odjavi, kajti če tega ne podpišem imam tudi jaz enomesečni odpovedni rok, po kolektivni pogodbi, kar pa tudi pomeni da se delovno razmerje avtomatsko podaljša. Ker tega ne želim me zanima, če moram to podpisati in ali je to lahko tudi past da mi potem delodajalec ni upravičen izplačati ostalih obveznosti.

Se opravičujem da sem predolga, vendar moram vedeti kako daleč lahko grem tudi jaz.

Lepo se zahvaljujem že v naprej in vas pozdravljam.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Regres, odjava na zzzs- nujno

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Bodite previdni! Niste navedli, ali gre za malega delodajalca (do 10 zaposlenih) ali večjega delodajalca (nad 10 zaposlenih). Če gre za slednjega in če gre za podaljševanje enake pogodbe je vaše delovno razmrje obravnavano kot delovno razerje za nedoločen čas. V tem primeru vam mora delodajalec speljati odpoved z njegove strani in vi načeloma ničesar ne podpisujete. Ne vidim razloga, zakaj bi se strinjali z nečem, kar je že zapisano v pogodbi. Slutim, da ve, kaj dela (ve za svoj "kiks").

Če gre zamalega delodajalca, je v prehodnem obdobju veljalo, da se pogodbe za določen čas lahko podaljšujejo do treh let (za večje delodajalce dve leti). Vaše delovno razmerje je letos trajalo 8 mesecev in bi vam delodajalec moral izplačati regres s 1. julijem. Odpoved delovnega razmerja avtomatsko prekine, ko vam poteče pogodba. Delodajalec ni dolžan ničesar, ker sta že v pogodbi navedla tudi konec trajanja pogodbe - pogodba za določen čas. Pri določitvi delovne dobe glede regresa šteje le delovna doba in ne trajanje posamezne pogodbe.

Kaj vam je soriti? Dolgovi iz delovnega razerja zastarajo v petih letih, torej jih lahko izožite! Še predtem pa vam predlagam, da se senanite z delovnim inšpekorjem. On nima moči izterjati, lahko pa preveri pravilnost in svetuje, kako in kaj, predvse zaradi vaše bavedbe:
Arwen napisal/-a:Ker je bila to moja prva zaposlitev in prekinitev po izteku pogodbe, bi rada izvedela kar največ.
. Če ste delali po izteku pogodbe, ko vam je dejansko potekla pogodba za določen čas (ki poteče avtomatsko, brez "posega", kot sem že omenil) in čeprav vam je pogodbo ponudil kasneje, je to avtomatsko pogodba za nedoločen čas.
Upam, da boste delodajalcu to lahko dokazali.

Dalo bi se še razpredat, a vem, da se nimate volje ukvarjat z njim. A zakaj kljub tej oviri ne bi prejeli tistega, kar vam minimalno pripada?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori