Odpuščen

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
markobb
Začetnik
Začetnik

Odpuščen

Odgovor Napisal/-a markobb »

Imel sem pogodbo za dolocen cas 1 leto, podaljsati bi mi jo morali 1 oktobra 2010, pa so mi 14.9.2010 rekli da podaljsanja nebo in sem odpuscen. Ali ni zakonsko doloceno da mora delodajalec 1 mesec prej povedati o nepodaljšanju pogodbe tako kot ima to rok delavec, ali se to uposteva samo pri pogodbi za nedolocen cas? Kaj tukaj lahko storim če bi moral delodajalec 1 mesec prej povedati za odpustitev?

Dopust:
Do 1 oktobra 2010 je se 11 delovnih dni,jest imam pa 20 dni dopusta, podjetje ga ne izplacuje saj ze place izplacuje v dveh delih. Zanioma me zakonsko kaj vse lahko s tem dopustom naredim , mogoce izterjam izplacilo? Pac kar je zakonsko dolzen delodajalec, ker domeniti na lepe besede se vrjetno nebo mozno.

Zavod:
Ker sem delal 1 leto za dolocen cas, me zanima ali se lahko prijavim na socialno ali na zavod(oz. ali je to avtomaticno) za zaposlovanje oziroma ce sem delezen kakrsne koli financne pomoci(koliksni zneski so to) in pod kaksnimi pogoji?

Lep pozdrav
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Odpuščen

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vi ste že ob podpisu vedeli, kdaj se vam pogodba izteče in delodajalec vam je sedaj to sporočil. Ne gre za obvstilu o prekinitvi pogodbe za nedoločen čas.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
markobb
Začetnik
Začetnik

Potemtakem bi moral samoiniciativno 1 mesec pred iztekom pogodbe it na dopust ce mi slucajno nebi podaljsali pogodbe kot mi jo niso v tej firmi?
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

V vašem primeru ne moremo govoriti o nemožnosti koriščenja dopusta na strani delodajalca, ker dopusta niste zahtevali. Odškodnina za neizkoriščen dopust vam ne pripada.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Glede dopusta; delodajalec vam je bil dolžan nuditi koriščenje dopusta in vi se tej pravici ne bi smeli odreći. Kako to, da ga niste koristili?

Na zavod se vsekakor prijavite. Vprašanje je le, koliko pravic iz tega naslova vam pripada.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
markobb
Začetnik
Začetnik

Nisem koristil dopusta ker ni nihče rekel da mi pogodbe ponovno nebodo podlajšali, saj je to danes stalna praksa, zato sem pa dejal ali bi moral vsakič pred pogodbo uničit svoj dopust za v primeru da mi ne podaljšajo pogodbe?
markobb
Začetnik
Začetnik

Kako je pa stem clenom nikjer ne pise da je to za dolocen ali nedolocen cas pogodbe. Potem rabim napisano od delodajalca zakaj je prislo do prekinitve pogodbe in potem ukrepam po spodaj napisanem?

Zaposlen sem bil za dolocen cas 1 leto.

92. člen
(minimalni odpovedni roki)

(2) Če odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delodajalec zaradi poslovnih razlogov, je minimalni odpovedni rok:
– 30 dni, če ima delavec manj kot pet let delovne dobe pri delodajalcu,
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tudi pogodbo za določen čas lahko oba predčasno prekineta. Odpovedni rok zaradi predčasne prekinitve je razumljivo krajši. V vašem primeru ne gre za predčasno prekinitev, pač pa za prekinitev pogodbe, s trajanjem katere sta se ob podpisu oba strinjala.
Mirko Slika
rozica97
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a rozica97 »

podpisana pogodba je bila za določen čas,s tem sta oba, delodajalec in delavec vedela, kdaj pogodba poteče, zato ni odpovednega roka. menim, da bi lahko kakšen mesec pred pretekom pogodbe, povprašali delodajalca o nameri, ali vam bo pogodbo podaljšal ali ne, tako bi imeli možnost izkoristit cel dopust, 4 delavne tedne. to je bila tudi moja praksa, tako da ni bilo presenečenj ob izteku pogodbe, poleg tega sem si lahko že začela iskati novo službo.

kar se pa zavoda tiče, menim, da bi vam pripadalo denarno nadomestilo v višini 70% povprečja zadnjih 12 plač, za dobo 3 mesece, v kolikor je delavna doba od 1 do 5 let, ker ste bili zaposleni 12 mesecev.
Odgovori