OBDAVČITEV ODPRAVNINE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tatika
Novinec
Novinec

OBDAVČITEV ODPRAVNINE

Odgovor Napisal/-a tatika »

Spoštovani,
Prosim za mnenje glede obdavčitve odpravnine, ki mi je bila izplačana zaradi odpovedi delovnega razmerja iz poslovnega razloga:
- v firmi sem bila zaposlena 9 let in pol
- po 2.točki 109. člena ZDR bi mi zato pripadala odpravnina v višini 2 ¼ bruto plače
- dogovorili smo se za odpravnino v višini mojih 6 bruto plač (povprečje zadnjih 3 mesecev)
Pri nakazilu odpravnine so naredili naslednje:
- davek so odvedli od celotne razlike med 6 in 2 ¼ plače
To po mojem mnenju ni pravilno. Če prav razumem 109. člen ZDR, pravi za moj primer naslednje:
- odpravnina zaradi odpovedi iz PR mora biti najmanj 2 ¼ bruto plače in je lahko največ 10x moje bruto plače (povprečje zadnjih 3 mesecev), če v kolektivni pogodbi dejavnosti ni določeno drugače
- davek se plača samo od zneska, ki (če) presega 10 povprečnih bruto plač v Sloveniji
Tolmačenje, da se plača dohodnina od celotnega zneska, ki presega znesek po 2. točki 109. člena ZDR, mislim, da ni pravilno. Če bi bilo, bi to pomenilo dobesedno naslednje: Kdor ima višjo plačo, mu pripada tudi višji znesek neobdavčene odpravnine, kar je popolnoma v nasprotju s progresivnim sistemom obdavčitve.
Prosim za vaše mnenje, kdo ima prav.
Hvala in LP / T
tatika
Novinec
Novinec

Re: OBDAVČITEV ODPRAVNINE

Odgovor Napisal/-a tatika »

Pozdravljeni,
Za osvetlitev mojega primera še tole:
Odpravnina v višini 6 bruto plač mi je bila izplačana na podlagi veljavne individualne pogodbe. Če prav razumem zakone, je individualna pogodba nad drugimi zakoni in to pomeni, da odpravnina, ki mi pripada, ni omejena na izračun po 2. odstavku 109. člena ZDR.
Prosim za vaše cenjeno mnenje - hvala ! / T
Odgovori