VAT in naročila iz tujine
Moderator: Mirko Zbačnik
VAT in naročila iz tujine
Imam na novo ustanovljeno podjetje, dopolnilno dejavnost, s.p., nisem zavezanec za DDV. Dobavitelj je iz Finske in me sprašuje za VAT. Kolikor razumem, se VAT številke začnejo s SI + Davčna št. in jo uporabljajo le davčni zavezanci. Torej VAT številke nisem posredoval oz. sem jim sporočil, da je nimam. Zdaj so njihove nabavne cene za 23% višje in zato veliko manj ugodne. Napisali so mi "It would be better for you to have a VAT number". Jim enostavno pošljem svojo davčno številko? Je smiselno postati davčni zavezanec (kaj vse to spremeni pri mojem poslovanju in knjigovodstvu)? Skratka, kaj svetujete. (Enostavno) računovodstvo vodim sam, saj imam s tem najnižje stroške, mesečni prihodki pa so trenutno še prenizki, da bi si lahko privoščil plačevati računovodske storitve. Hvala!
Re: VAT in naročila iz tujine
Sicer ne poznam finske zakonodaje, domnevam pa, da je podobna naši. Torej: če bi bili DDV zavezanec, vam finski dobavitelj ne bi obračuna DDV-ja, vi pa bi delali samoobdavčitev, ker bi šlo za pridobitev blaga iz EU. Ker pa niste DDV zavezanec, pač pri vsaki nabavi plačate še DDV, tako na Finskem, kot tudi pri nas.
Davčne številke jim ne pošiljajte, ker le ta ni številka za DDV identifikacijo in jo tako ne bodo mogli upoštevati.
Verjetno pa se vam trenutno zaradi majhnosti ne splača postati davčni zavezanec, ampak glede tega se mogoče pomenite s kakšnim svetovalcem.
Davčne številke jim ne pošiljajte, ker le ta ni številka za DDV identifikacijo in jo tako ne bodo mogli upoštevati.
Verjetno pa se vam trenutno zaradi majhnosti ne splača postati davčni zavezanec, ampak glede tega se mogoče pomenite s kakšnim svetovalcem.
Re: VAT in naročila iz tujine
Dokler ne boste presegli 10.000,00 eur prometa v enem koledarskem letu ste še vedno lahko "nezavezanec za DDV".
V primeru, da skupna vrednost pridobitev blaga znotraj Skupnosti v tekočem koledarskem letu preseže znesek 10.000 eurov pa morate pridobiti ID za DDV katero uporabljate samo za namene samoobdavčitve od teh nabav. Ostanete pa še vedno mali zavezanec za ostale dobave oz. si ne odbijate in ne obračunavate DDV za storitve v Slo!
Na mesečnem DDV-0 obrazcu, ki ga oddajate na davčno upravo, izpolnjujete polja 23, 24, 32 in 51.
Mislim, da je ta znesek 10.000,00 eur od pridobitev brez DDV....
Preberite 4. člen/ 2. točko ZDDV-1UPB2 ----> http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r01/predpis_ZAKO4701.html
lp
V primeru, da skupna vrednost pridobitev blaga znotraj Skupnosti v tekočem koledarskem letu preseže znesek 10.000 eurov pa morate pridobiti ID za DDV katero uporabljate samo za namene samoobdavčitve od teh nabav. Ostanete pa še vedno mali zavezanec za ostale dobave oz. si ne odbijate in ne obračunavate DDV za storitve v Slo!
Na mesečnem DDV-0 obrazcu, ki ga oddajate na davčno upravo, izpolnjujete polja 23, 24, 32 in 51.
Mislim, da je ta znesek 10.000,00 eur od pridobitev brez DDV....
Preberite 4. člen/ 2. točko ZDDV-1UPB2 ----> http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r01/predpis_ZAKO4701.html
lp