nočnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lunca
Nov član
Nov član

nočnine

Odgovor Napisal/-a lunca »

Kam..., kako... poknjižit račun za polpenzion. Prespal je poslovni partner med snemanjem...
Davek odbijem ali ne (za hrano od polpenziona).
Hvala...;-).
pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Davka si ne odbijate. Če gostite poslovnega partnerja morate mu to prijavit kot dohodnino. Raje zahtevajte,da vam račun napišejo za gostitev.
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Kako pa to mislite: "raje zahtevajte, da vam račun napišejo za gostitev"? Ne vem, kako si vsi mislijo, da se lahko v gostinstvu računi pišejo kar tako, kot se komu zazdi (enkrat namesto nočnine hrana, drugič namesto pijače nočnine, tretjič kar najemnina poslovnega prostora ali pa celo "gostinske usluge" brez specifikacije)! Ste morda pomislili, da so izdani računi povezani s kopico drugih evidenc (od knjige gostov, obračuna turistične takse, zaloge pijač v točilnici, evidence zajtrkov itd..):mad: Da ne govorim o različnih stopnja DDV-ja!!
Kaj tudi pri drugih nabavah hočete račun za nekaj drugega?
:???:

Anela
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Joj, Anela, ne tako strogo saj se to ne dogaja tako pogosto. Res sem prosila, da so mi to naredili in sicer smo gostili tujega partnerja, pa ni bilo problema. Sicer pa mi je dobro znano kaj se v gostinstvu da in kaj ne. Če tega ne bi mogli narediti sigurno ne bi vstrajala in bi pač drugače naredila. Pa brez zamere!
Lp!
meka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a meka »

kaj pa v primeru, da zaposleni, ki so bili na terenu prinesejo račun za nočitev? Odbijamo ddv ali ne?
naike
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a naike »

Če zaposleni prinese s službene poti tak račun, lahko odbijete ddv.

LP
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

40. člen Zakona o ddv (6 točka druga alinea) pravi, da se od stroškov za nastanitev ne sem odbijati ddv. Menim, da nočnina sodi med take stroške.
Lp
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Tudi sama ne odbijam DDV za take stroške.

LP :D
Odgovori