Pozdravljeni,
na podlagi revizorskega pregleda smo za 09 naredili popravek vrednosti terjatev in obresti. V obrazložitvenem sklepu mi je revizor rekel da naj tudi napišem, da se pripoznajo prevrednot. poslovni odhodki.
Moj problem: kako stvar poknjižiti
Knjižim v otvoritveno TEM 2010:
129/120, 150 po partnerjih
in
potem še knjižim:
721/129
Ali je prav tako???
Prosim za mnenje.
Lep dan, Maja
ODPIS TERJATEV, OBRESTI
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: ODPIS TERJATEV, OBRESTI
Oblikovanje popravka vrednosti:
721 | 129
Zapiranje/izločitev terjatve: 129 | 120
Ponavadi se popravek vrednosti oblikuje takrat, ko postane dvomljivo, da bo terjatev kdaj plačana. Oblikovanje popravka v tem primeru ni davčno priznan odhodek.
Terjatev zapiramo (izločimo), ko je gotovo, da ne bo plačana. Glede na vzrok neplačila in druge okoliščine (glej Zakon o davku od dohodka) včasih lahko za znesek popravka povečamo davčno priznane odhodke, včasih pa lahko popravimo tudi DDV (ZDDV-1).
721 | 129
Zapiranje/izločitev terjatve: 129 | 120
Ponavadi se popravek vrednosti oblikuje takrat, ko postane dvomljivo, da bo terjatev kdaj plačana. Oblikovanje popravka v tem primeru ni davčno priznan odhodek.
Terjatev zapiramo (izločimo), ko je gotovo, da ne bo plačana. Glede na vzrok neplačila in druge okoliščine (glej Zakon o davku od dohodka) včasih lahko za znesek popravka povečamo davčno priznane odhodke, včasih pa lahko popravimo tudi DDV (ZDDV-1).
Re: ODPIS TERJATEV, OBRESTI
Hvala za odgovor. Zdaj mi je jasno.
Maja
Maja