Pozdravljeni!
Sem "nova" pri obračunavanju plač in ne vem sledeče. Delavka je že dalj časa na bolniški (ima osnovo od l.1999).Bruto plača ji nanese 99.000 SIT. Imam različne informacije-po nekaterih ji pripada dodatek do minimalne pače 117.500 SIT (s tem, da se ji poveča razlika do bruto in podjetje plača prispevke, neto plača pa se ji ne poveča), po drugi informaciji pa ji ne pripada razlika do bruto plače, ker je na bolniški nad 30 dni. Kako je pravilno? Prosim za čimprejšnji odgovor.Hvala!
plače
Moderator: Mirko Zbačnik
Hvala za odgovore, ampak še vedno mi ni jasno, ker na AJPES-u, ki kontrolira obrazce, pravijo, da mi pri tej delavki, ki je zaradi bolezni odsotna že od l.2000 ni potrebno obračunati razlike do minimalne plače, ker je to dalj časa trajajoča bolniška odsotnost in ima zato tako nizko osnovo za boleznine - iz l.1999. Kaj naj storim?
Delavka, ki je dalj časa odsotna zaradi bolezni, ni upravičena do razlike do minimalne plače, če je njena plača nižja zaradi bolniške.
Dolžni pa ste ji obračunati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in za starševsko varstvo tudi za razliko do min imalne plače. Obračunajo in plačajo se tako prispevki NA plače kot IZ plač. Zavezanec za plačilo teh prispevkov je delodajalec (tudi za prispevke iz plač!.
Poglejte na zadnji strani obrazca REK-1, kjer so navodila (polja 11c in polje 25.
Lp, el
Dolžni pa ste ji obračunati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in za starševsko varstvo tudi za razliko do min imalne plače. Obračunajo in plačajo se tako prispevki NA plače kot IZ plač. Zavezanec za plačilo teh prispevkov je delodajalec (tudi za prispevke iz plač!.
Poglejte na zadnji strani obrazca REK-1, kjer so navodila (polja 11c in polje 25.
Lp, el
Jaz si razlagam zadevo kot navedno za primera:
1. Bruto če bi delal delavec 120.000
Bruto boleznine (80%) 96.000
Tak delavec ni upravičen do minimalne plače le prispevki se obračunajo od 117.500
2. Bruto če bi delavec delal 100000
Bruto boleznine (80%) 80.000
Takemu delavcu obračunate razliko do min plače 20.000 - prispevki
Poleg mu pa še izplačate 17.500 sit razliko do minimalne plače
LP, Jam
1. Bruto če bi delal delavec 120.000
Bruto boleznine (80%) 96.000
Tak delavec ni upravičen do minimalne plače le prispevki se obračunajo od 117.500
2. Bruto če bi delavec delal 100000
Bruto boleznine (80%) 80.000
Takemu delavcu obračunate razliko do min plače 20.000 - prispevki
Poleg mu pa še izplačate 17.500 sit razliko do minimalne plače
LP, Jam