Bolniška in rek 1

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Darija123
Nov član
Nov član

Bolniška in rek 1

Odgovor Napisal/-a Darija123 »

Pozdravljeni,
Ker se prvič srečujem s tem problemom Vas lepo prosim za pomoč. Zaposlena sem pri očetu kot računovodja in sem hudo zbolela, zato bom na bolniški kar nekaj časa.Muči me pa naslenje:V bolniški sem od 1.10.2010 in ne vem kako se za bolniško izpolnik rek obrazec. Vem da moram od moje bruto plače vzeti 90% ampak ali se potem ta znesek vpiše kar pod plače in nadomestila plač ali kam drugam in kam v analitičnem obrazcu.Ali se mora po preteku 30 delovnih dni prav tako poslati rek obrazec na Durs ko mi bo ZZZS plačeval bolniško. Prosim, če mi lahko kdo kaj več razloži kako poteka pošiljanje takšnih obrazcev in mogoče kakšen primer.
Hvaležna bom vsakršnega namiga in nasveta.

Lp Darija
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Bolniška in rek 1

Odgovor Napisal/-a adut »

Na forumu je ogromno napisano na to temo, zato pobrskajte malo.
Na hitro pa toliko: do 30 delovnih dni je osnova vaša povprečna bruto plača za pretekle tri mesece in je 80%, v rek se vpiše pod plačo, kot da bi delala; če vam pride plača manj kot minimalna, je treba dodati še razliko prispevkov (mislim, da vam to izračuna obrazec na e-davkih, toda potrebno je vpisati osnovo za razliko pod št.104); po 30 delovnih dneh pa je osnova bruto plača za preteklo leto in je 90%, tudi v tem primeru se rek pošilja, vpiše pa se pod nadomestilo plače, ki ne bremenijo delodajalca.
Ne plačuje vam ZZZS, pač pa vaš delodajalec, ki zahteva povračilo od ZZZS - na njihovi strani je obrazec za refundacijo in tudi obrazloženo je.
V analitiki pa se posebej označi pod osnovo za prispevke, koliko je bruto plače in koliko je osnove za razliko do minimalne, če je bolniška nižja od minimalne plače in mislim, da potem program kar sam izračuna znesek prispevkov.
Darija123
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Darija123 »

Pozdravljeni,
Adut hvala Vam za odgovor in pomoč vendar nikjer na Rek 1 obrazcu ne najdem Nadomestila plač, ki ne bremenijo delodajalca. Ali je to mišljeno pos št. 105 Nadomestila, ki ne bremenijo pravnih oseb čeprav smo s.p. ali je katera druga številka

Še enkrat hvala za Vašo pomoč in lep dan Vam želim še naprej

Darija
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Da, 105 je vrstica za poročanje refundiranih izplačil
Odgovori