Neto prejemek - NUJNO!!!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
minigrad
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Neto prejemek - NUJNO!!!

Odgovor Napisal/-a minigrad »

Pozdravljeni!

Pripravljam se na razgovor in dobila sem vprašalnik, kjer me sprašujejo tudi o plači, točneje kakšen neto prejemek želim imeti.
Kolikor vem je neto prejemek neto plača + malica + prevoz. Prosim popravite me, če se motim.

Hvala.
Lep dan.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: Neto prejemek - NUJNO!!!

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

to je zvito vprašanje.... če pogledamo zakon, govorimo o neto plači ter o povračilih stroškov iz naslova dela (prevoz in malica). Ponavadi se je potrebno pogovarjati o neto plači, povračila stroškov so pa itak zapisana v kolektivni pogodbi in niso stvar pogajanj.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
minigrad
Začetnik
Začetnik

Se strinjam, res je zvito vprašanje. In kaj naj zdaj napišem? Ne bi rada izpadla neumna.
Lep dan.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

napišite ''neto plača X EUR + povračilo stroškov''
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
minigrad
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala za pomoč. :)
Lep dan.
jasnova
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a jasnova »

Ko se pogovarjamo o plačah, bi se praviloma morali o izhodiščnih bruto plačah. Tudi v pogodbi o zaposlitvi mora biti navedena bruto izhodiščna plača. Od tega zneska se potem izračuna še dodatek za minulo delo, morebitni stimulativni del (če je določen v %). Višina neto izplačila je odvisna tudi od tega ali uveljavljate med letom olajšave za otroke. Znesek pobračil za prevoz na delo in za malico pa je odvisen od števila delovnih dni.
Bodite pazljivi, da se ob sklenitvi delovnega razmerja ne opečete. Jaz bi napisala neto znesek in dodala, da je to znesek brez minulega dela, z upoštevanjem splošne olajšave in brez povračil stroškov prevoza in malice.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To je sila preprosto vprašanje a za tistega, ki je vabljen na razgovor zelo zahtevno. Če navedeš nizko plačo, se lahko izkazeš kot skromen, nezahteven, neambiciozen, se ne ceniš, si nesamozavesten ..., če preveliko lahko izpadeš ambiciozen, se preveč ceniš, si nerealen, ima prevelika pričakovanja ... Dobro se je pozanimat, kakšne so normalne plače v tem podjetju, tudi v okolju.

Mogoče delodajalci še vedno bolj govorijo o zaposlenim bolj razumljivem jeziku kar v neto znesku in me izražanje v neto znesku ne preseneča.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Pa še to : če se pogovarjate o neto plačah, ne priznajte, da imate otroke (če jih slučajno imate) - ker bo delodajalec potem ustrezno znižal bruto!!!
minigrad
Začetnik
Začetnik

No, otroke imam in ne vem kako naj to zatajim. Sploh če me direkt vprašajo?

LP.
Lep dan.
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Otrok ne morete zatajiti, lahko pa se odločite, da jih med letom ne prijavite kot olajšavo. Res je, da na tak način kreditirate državo, a se s tem izognete "nesporazumom" pri neto-bruto. In ko dobite dohodnino vrnjeno, je to kar dober občutek.
Še en nasvet. Morebitni bodoči delodajalec vas lahko povpraša tudi o celotnem strošku delodajalca za plačo. Izračunajte si nekaj variant (neto-bruto-bbruto, + malica + prevoz, nadalje dopust - delate 11 mesecev, delodajalec jih plača 12, in regres), da boste temeljito pripravljeni. Držim pesti.
Mincek
Odgovori