Predelna stena v najetih prostorih

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Predelna stena v najetih prostorih

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Situacija je sledeča - imamo najete poslovne prostore in ko smo se vselili pred 2 leti, smo naredili v enem prostoru predelno steno, vrednost je bila cca 1.000 EUR, zato sem to knjižila na vlaganja v opredmetena sredstva v tuji lasti / konto 044. Sedaj pa smo del te stene (cca 25%) podrli, da sta pisarni delno povezani, to je stalo cca 100 EUR.
Kakšno je v tem primeru pravilno knjiženje? Ali dam to kar na druge stroške storitev npr. 419, ali se spremeni - zmanjša nabavna vrednost (torej konto 044)?
Sem že pogledala IKS 7-8/2010, ponazoritve bolj zapletenih poslovnih dogodkov, vendar takega primera na obravnavajo.
Lep dan želim vsem, sonček se že kaže izza oblakov :)
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: Predelna stena v najetih prostorih

Odgovor Napisal/-a franca »

Jaz bi to dala na vzdrževanje osnovnih sredstev (412), saj le zagotavlja na novo potrebno funkcionalnost obstoječega osnovnega sredstva, ne povečuje in ne zmanjšuje njegove vrednosti in ne vpliva na življenjsko dobo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Del stene je ostal, ostali del ste prilagodili razmeram. Lahko bi obravnavali kot neko "nadgradnjo" - verjetno ste vgradili neka vrata.

Razmišljam malce drugače, mogoče tudi napačno - upam, da me v tem primeru bo kdo popravil (oziroma "po buči"). Tudi ko rušimo star objekt in nato zgradimo novega, lahko za vrednsot starega povečamo vrednost novega..
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Hvala za hitre odzive. Morda bi bilo res bolje dati kar na stroške vzdrževanja, saj vrednosti ne bi rada povečevala.
Mirko, sem res napačno razmišljala, da se nabavna vrednost zmanjša, pa se pravzaprav poveča. Včasih imajo možgani svojo logiko, ki ni skladna z računovodsko :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po stalnem navajanju nekega predavatelja o uporabi gospodinjske logike, se sam vedno sklicujem na nanjo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori