dohodnina za celo leto
Moderator: Mirko Zbačnik
dohodnina za celo leto
kakšne imate izkušnje pri dohodnini za celo leto - ali vaši zaposleni doplačajo dohodnino po informativnem izračunu dohodnine ali ali jo dobijo vrnjeno? Mene moti ko direktno preračunavam iz mesečnih podatkov dohodnino potem pa jo izračunam na letni ravni in jo je potrebno doplačati, čeprav sem med letom upoštevala vse tekoče podatke in tudi pri regresu so zaposleni plačali več dohodnine kot naj bi jo?
Re: dohodnina za celo leto
Pri nas večinoma vsi doplačajo, razen tistih ki imajo kot olajšavo otroke obračunane na koncu leta.
Po mojih izračunih to doplačilo nastane ravno iz razloga, ker se regres obračuna s povprečno stopnjo.
Lp
Po mojih izračunih to doplačilo nastane ravno iz razloga, ker se regres obračuna s povprečno stopnjo.
Lp
Sistemska napaka pri obračunu akontacije regresa in božičnice, zaradi katere je prenizka akontacija in je treba potem doplačati:
predpisana je povprečna stopnja, morala pa bi biti najvišja stopnja iz obračuna mesečne plače.
Primer: če je v drugem razredu, bi morala biti stopnja 27% (ali celo 41%, če ga ta dodatni dohodek na letni ravni dvigne v najvišji razred).
Pa nič hudega - vsaj nekje, da nas državqa kreditira - in to brezobrestno! lp
predpisana je povprečna stopnja, morala pa bi biti najvišja stopnja iz obračuna mesečne plače.
Primer: če je v drugem razredu, bi morala biti stopnja 27% (ali celo 41%, če ga ta dodatni dohodek na letni ravni dvigne v najvišji razred).
Pa nič hudega - vsaj nekje, da nas državqa kreditira - in to brezobrestno! lp
s tem se pa strinjam, ker ni neke logike v preračunih. Hvala za odgovor