REK 2 - vrsta dogodka?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
REK 2 - vrsta dogodka?
Poročati moram na REK-2 avtorsko delo.
Oseba ima 25 % normiranih odhodkov, poleg tega še 10 % posebne olajšave. Dohodnina se obračuna v višini 15 % - kateri dohodek naj izberem, da bom lahko poročal?
Oseba ima 25 % normiranih odhodkov, poleg tega še 10 % posebne olajšave. Dohodnina se obračuna v višini 15 % - kateri dohodek naj izberem, da bom lahko poročal?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Re: REK 2 - vrsta dogodka?
Za kateri dogodek to gre
Ali je to oddajanje premoženja (stanovanja v najem)
Do kdaj se poroča na DURS
Ali je to oddajanje premoženja (stanovanja v najem)
Do kdaj se poroča na DURS
Mirko, vaša oseba opravlja dejavnost in je:
- normiranka pri čemer je upravičena do 25%-ov normiranih odhodkov, za kar vam je predložila tudi odločbo davčnega organa;
- je upravičena do 15%-ov posebne osebne olajšave - torej je ali novinarka, ali samostojna kulturna delavka za kar vam je predložila potrdilo davčnega organa (113. člen zakona o dohodnini);
- zavezanka plačuje sama prispevke za socialno varnost zato lahko uveljavlja akontacijo dohodnine v višini znižane stopnje 10%, za kar vam je predložila potrdilo davčnega organa (7. odstavek 128. člena zakona o dohodnini in 5. odstavek 311. člena zakona o davčnem postopku);
V REK-2 izbirate vrsto dohodka, pri katerem so upoštevani 25%-ni normirani odhodki (npr. vrsta dohodak 1601: dohodek zavezancev z upoštevanjem 25% normiranih odhodkov); v iREK pa je vrsta dohodka:
- ali 2220 dohodek z upoštevanjem posebne osebne olajšave samostojni kulturni delavci;
ali 2230 dohodek z upoštevanjem posebne osebne olajšave novinarji.
lp
- normiranka pri čemer je upravičena do 25%-ov normiranih odhodkov, za kar vam je predložila tudi odločbo davčnega organa;
- je upravičena do 15%-ov posebne osebne olajšave - torej je ali novinarka, ali samostojna kulturna delavka za kar vam je predložila potrdilo davčnega organa (113. člen zakona o dohodnini);
- zavezanka plačuje sama prispevke za socialno varnost zato lahko uveljavlja akontacijo dohodnine v višini znižane stopnje 10%, za kar vam je predložila potrdilo davčnega organa (7. odstavek 128. člena zakona o dohodnini in 5. odstavek 311. člena zakona o davčnem postopku);
V REK-2 izbirate vrsto dohodka, pri katerem so upoštevani 25%-ni normirani odhodki (npr. vrsta dohodak 1601: dohodek zavezancev z upoštevanjem 25% normiranih odhodkov); v iREK pa je vrsta dohodka:
- ali 2220 dohodek z upoštevanjem posebne osebne olajšave samostojni kulturni delavci;
ali 2230 dohodek z upoštevanjem posebne osebne olajšave novinarji.
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Hvala, ga. Slovan. Res gre za novinarko - kulturnico in tudi vsa potrdila imam - bom preveril, mogoče sem kaj spregledal, ali pa je obračun te osebe napačen.
Skušal bom z uvozom datoteke, ki jo bom pripavil s programom. Potem bom pa videl, kako bo reagiral poratl.
Skušal bom z uvozom datoteke, ki jo bom pripavil s programom. Potem bom pa videl, kako bo reagiral poratl.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Tako je s to zadevo. Gre za fotografinjo (sem na delovnem mestu in lahko preverim):
- normirani odhodki 25 %,
- posebna olajšava 15 % in
- znižana akontacija v višini 10 %.
Kot ste navedli. Napravil bom, kot sem si zamislil, najprej se poigral z nastavitvami in nato uvozil datoteko v e-davke.
- normirani odhodki 25 %,
- posebna olajšava 15 % in
- znižana akontacija v višini 10 %.
Kot ste navedli. Napravil bom, kot sem si zamislil, najprej se poigral z nastavitvami in nato uvozil datoteko v e-davke.
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Nikakor mi ne uspe sestaviti REK 2 - izračuna mi dohodnino v višini 25 %. A je možno, da portal preveri status zavezanca. Potrdilo o znižani stopnji imam namreč za leto 2010?
Mirko
Mirko

Sam moraš izračunati in vnesti vse postavke (brez gumba "izračun"), drugače program "udari bližnjico" po 25%.
PAZI!
Moraš pa imeti vsa potrdila za 2011 - jih mora dostaviti!!
Če letos ni več normiranka, plačaš račun (bruto) kot vsak (brez REKa !!
PAZI!
Moraš pa imeti vsa potrdila za 2011 - jih mora dostaviti!!
Če letos ni več normiranka, plačaš račun (bruto) kot vsak (brez REKa !!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ravno sem govoril z referentko, ki mi je svetovala enako.Sedaj sem shranil osnutek brez napak. No ja, saj bo.
Mirko
Mirko