Avtorska pogodba & s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
17pikapoka
Nov član
Nov član

Avtorska pogodba & s.p.

Odgovor Napisal/-a 17pikapoka »

Živjo,

na forumu sem se enkrat že oglasila (naslednji teden odpiram s.p. prevajanje, novinarstvo, poučevanje ...) in dobila super odgovor, zato se na vas strokovnjake obračam še enkrat :)
Do zdaj sem delala na avtorsko pogodbo, mesečni zneski so bili po 400 evrov neto od vsakega od treh naročnikov. Plačilo za januarsko delo seveda dobim nakazano sredi feburarja. No, od 1. februarja bom s.p., zato me zanima, kaj se mi bolj izplača: da mi naročniki za januar plačajo po avtorski pogodbi kot do zdaj, ali naj jim raje izstavim račun? Namreč lahko bi se tako dogovorili.
Imela bom normirane stroške, moj bruto dohodek bo predvidoma znašal od 1200 do 2000 € mesečno, prejela pa bom tudi subvencijo.

Upam, da mi boste lahko svetovali.
Hvala že vnaprej,
lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Avtorska pogodba & s.p.

Odgovor Napisal/-a slovan »

Z davčnega vidika (kar vas najbrž najbolj zanima) je nekaj razlike v znesku akontacije dohodnine, saj imate pri avtorski pogodbi, kot dohodek fizične osebe (avtorska pogodba o naročilu) le 10%-ov normiranih stroškov, kot normiranka pa 25%. Stopnja dohodnine pa je v obeh primerih enaka - 25%.

Z vidika osnove za plačilo prispevkov za socialno varnost v letu 2012 (osnova za ugotavlja na podlagi dohodekov iz preteklega leta) pa je tudi razlika. Zakaj? Po pravilniku o določanju zavarovalne osnove (ki trenutno še velja) je osnova za plačilo prispevkov dohodek zmanjšan za normirane stroške, ki ste jih dosegli z opravljanjem dejavnosti kot s.p.. Ker pa boste poslovali le 11 mesecev v letu 2011, se vam tako ugotovljeni znesek preračuna na letno raven (dohodek-25%-ov normiranih stroškov/11 X 12). Če boste prejeli dohodek za januar 2010 v s.p.-ju in nato še vsak mesec do konca leta, je to 11 prejetih zneskov, ki se preračunajo na letno raven......kolikor pa boste ta znesek še prejeli kot fizična oseba, po bo 10 prejetih zneskov (v oceni je predpostavka, da prejemate dohodek za nazaj - storitev opravljena v februarju je prejem v marcu itd.), ki se nato preračuna na letno raven. Toda ne glede na te variante le presodite ali bodo dohodki presegali letno minimalno plačo 2010 - znesek 8.516,36€ - kar pa boste v vsakem primeru.
Ocena zavarovalne osnove pri dohodku mesečno= 1200 - 25% (300)= 900 x 11 = 9900 = preračunana na letno raven = 10.800 > znesek je višji od letne minimalne plače zato bo osnova za prispevke v naslednjem razredu (v prvem razredu je osnova minimalna plača, v naslednjem je 60% povprečne plače v predpreteklem mesecu: če je ta npr. 1.450€ so prispevki 553,90€, od minimalne plače pa cca 283€....)

lp
Odgovori