olajšava investicija s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
olajšava investicija s.p.
Prilogo 7a --- ali jo je potrebno izpolnit za leto 2010, tudi, če bi želel šele v naslednjem letu uveljavljat le-to CELOTNO olajšavo?
Re: olajšava investicija s.p.
če ste nabavili opremo v letu 2010 in če olajšavo ne želite izkoristiti v tem letu, menim, da morate kljub temu izpolniti obrazec , da je evidentirana olajšava za naslednje leto.
Problem je v tem, ker mi javi, da bi moral olajšavo zavesti v obračun, v primeru, da jo zavedem v prilogo.
menim, da niste pravilno izpisali obrezec 7a . Vstoplcu 2 , 7 in 8 mora biti vpisana ta neizkoriščena oljašava . Upam, da imam prav , meni je uspelo
Torej ste pustili obdobje od do (n) prazno in 9 - neizkoriščeni del davčne olajšave 0,00€:
malo popravljam. se oproščam. (n) od do sem vpisala davčno obdobje v 2 sem vpisala znesek olajšave v 7( neizkoriščena davčna olajašava) isti znesek olajšave in v 9 in ne v 8 ( KOT SEM PREJ NAPISALA )pa tudi isti znesek olajšave.
Saj če vpišete znesek investicij na vrhu, potem se vam tako ali tako ti stolpci, ki jih navajate, pokrivajo oz. se izračuna olajšava.
Nisem pa prepričan, če ta znesek olajšav vpišem pod 15.1. (dejansko bi jih moral, ampak bi jih rad prenesel v nslednje leto, celotne) ali pod 15.3., kot me opozarja Silvester.
Nisem pa prepričan, če ta znesek olajšav vpišem pod 15.1. (dejansko bi jih moral, ampak bi jih rad prenesel v nslednje leto, celotne) ali pod 15.3., kot me opozarja Silvester.
Navodila za izpolnjevanje obrazca 7a - investicijska olajšava po 66.a členu Zakona o dohodnini):
Obrazec Podatki v zvezi z olajšavo za investiranje se izpolnjuje, če ima zavezanec vpisan podatek pod zap. št. 15.1 obrazca Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Obrazec se izpolnjuje in predlaga tudi, če je zavezancu iz tekočega ali preteklih davčnih obdobij ostal še neizkoriščeni del davčne olajšave iz tega naslova in .........
stolpec1, vrstica n : 01.01.2010 do 31.12.2010
stolpec 2, vrstica n: 30% investicijske olajšave vendar največ 30.000€
stolpec 7, vrstica n: ker ne koristite olajšave v letu 2010 je znesek enak kot v stolpcu 2
stolpec 9, vrstica n: enak znesek kot je stolpec 2 in 7 (ker jo prenašate v naslednja davčna obdobja)...
Zap. številka 15.13. davčnega obračuna se nanaša na neizkoriščene investicijske olajšave iz preteklih let,priloga pa je Priloga štev. 7.
lp
Obrazec Podatki v zvezi z olajšavo za investiranje se izpolnjuje, če ima zavezanec vpisan podatek pod zap. št. 15.1 obrazca Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Obrazec se izpolnjuje in predlaga tudi, če je zavezancu iz tekočega ali preteklih davčnih obdobij ostal še neizkoriščeni del davčne olajšave iz tega naslova in .........
stolpec1, vrstica n : 01.01.2010 do 31.12.2010
stolpec 2, vrstica n: 30% investicijske olajšave vendar največ 30.000€
stolpec 7, vrstica n: ker ne koristite olajšave v letu 2010 je znesek enak kot v stolpcu 2
stolpec 9, vrstica n: enak znesek kot je stolpec 2 in 7 (ker jo prenašate v naslednja davčna obdobja)...
Zap. številka 15.13. davčnega obračuna se nanaša na neizkoriščene investicijske olajšave iz preteklih let,priloga pa je Priloga štev. 7.
lp
Hvala slovan za izčrpen odgovor.
Delal sem že prej po tem postopku, ampak me je motilo, ko sem dal na "preveri" in "priprava za DURS", mi javi na napako oz. konkretno, polje 8 mora biti enako polju 15.1. na osnovnem obrazcu, kar posledično pomeni, da ne morem prenesti celotne olajšave v naslednje leto, razen, da obrazec 7a oz. to olajšavo v letošnjem letu ne prikažem ampak šele v naslednjem za preteklo leto.
Nasvet?
Delal sem že prej po tem postopku, ampak me je motilo, ko sem dal na "preveri" in "priprava za DURS", mi javi na napako oz. konkretno, polje 8 mora biti enako polju 15.1. na osnovnem obrazcu, kar posledično pomeni, da ne morem prenesti celotne olajšave v naslednje leto, razen, da obrazec 7a oz. to olajšavo v letošnjem letu ne prikažem ampak šele v naslednjem za preteklo leto.
Nasvet?
Pod 15.1. bi vpisali znesek kolikor bi del olajšave koristili v letu 2010. Ker pa je ne koristite jo prenašate v naslednje davčno leto. In v vsakem primeru sta podatka iz stolpca 8 in zaporedna 15.1. dačvnega obračuna enaka:NIČ.
Mogoče pa ima Silvester kakšno napako, čeravno vam je predhodnica povedala, da je postopala tako kot vi in da je uspela izpolniti prilogo!
Priloga mora biti izpolnjena v letu 2010, sicer olajšave ne boste mogli koristiti v naslednjih letih. Neizkoriščena olajšava je iz leta 2010 (podatek v stolpcu 9, vrstica n) in ta se prenaša naprej.
lp
Mogoče pa ima Silvester kakšno napako, čeravno vam je predhodnica povedala, da je postopala tako kot vi in da je uspela izpolniti prilogo!
Priloga mora biti izpolnjena v letu 2010, sicer olajšave ne boste mogli koristiti v naslednjih letih. Neizkoriščena olajšava je iz leta 2010 (podatek v stolpcu 9, vrstica n) in ta se prenaša naprej.
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
A ni izpolnjevanje prilog za zasebnike neobvezno?
PS.: Priporočam, da kljub temu prilogo izpoljujete.
PS.: Priporočam, da kljub temu prilogo izpoljujete.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

15.1 jaz nisem izpolnila, če nisem izkoristila oljašavo v letu 2010 iz stolpca 9 v obrazcu 7a pa je razvidno koliko ojašave sem prenesla v naslednje leto. Mislim, da je tako prav.