S.P., subvencija, dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
89tinka
Nov član
Nov član

S.P., subvencija, dohodnina

Odgovor Napisal/-a 89tinka »

Pozdravljeni,

imela bi nekaj vprašanj in bi bila resnično hvaležna, če bi se našla kakšna dobra dušica in mi zadevo malce obrazložila. :oops:

Tudi mene je premamila subvencija od Zavoda in sem se prijavila, v še ta-stari sistem, torej subvencija pod pogojem, da je s.p. odprt 2 leti. S.p. sem odprla 1.10.2009 in nisem imela nobenih prihodkov, dobička, nič ... razen subvencijo, ki sem jo dobila v februarju 2010.

Od 1.5.2010 sem na porodniški in z njo zaključim konec aprila letos. Ker se bliža rok za oddajo LP, bilanc in podobnih oslarij in ker nimam računovodje - nekako se mi ne splača plačevati računovodje, zato da mi v edavkih obračuna 0 za prispevke, ker sem na porodniški, bi imela seveda kar nekaj vprašanj. Prosim razumite, da sem totalni laik in se vam bodo moja vprašanja zagotovo zdela butasta :oops:

1) 4500 eur subvencije je ziher obdavčenih, kajne? Kaj to pomeni? Bom plačala 900eur dohodnine? :shock: 2) A se mi v obračun štejejo tudi prispevki, ki sem jih plačevala do porodniške? Torej od januarja - aprila 2010?
3) Kaj pa prispevki, ki mi jih med porodniško plačuje država?
4) Ali se mi porodniška šteje pod prihodek?
5) nekje sem prebrala, da se da subvencijo nekako razdeliti na 24mesecev pa ne razumem tega najbolje .. če bi mi lahko to nekdo razložil, lepo prosim. :oops:
6) v primeru, da s.p. zaprem, ko se mi zaključi porodniška, torej 1.5.2011, moram vrniti Zavodu 5*cca 187eur /za vsak mesec, ker sem predčasno zaprla s.p. - to razumem .,, ne štekam pa, kaj se zgodi v tem primeru z obdavčitvijo subvencije - ali sem teh slabih 900eur, ki jih moram vrniti ODŠTEJE od 4500eur in se od tega potem računa dohodnina, al kako je s tem?

To bi bilo to, zaenkrat. Verjetno se mi bo porodilo še kakšno vprašanje, ker se vsak dan nekaj novega spomnim. :roll: :kladivo:

Najlepša hvala prav vsakemu, ki mi bo svetoval. :adijo:
pejicna
Začetnik
Začetnik

Re: S.P., subvencija, dohodnina

Odgovor Napisal/-a pejicna »

Ja, bilance in podobne "oslarije" res lahko zagrenijo življenje. Še več škode si lahko naredimo sami, če se spravimo delat nekaj, česar ne znamo. Eno je, da so visoke kazni za napačne podatke, drugo pa je, da če ne veš, kaj delaš, lahko plačaš več davka kot bi ga, če bi zadevo prevzel strokovnjak.

Subvencija, ki je podeljena za 24 mesecev za prispevke, postane mesečno prihodek šele, ko je nastal tudi strošek. Se pravi 4500 Eur delite z 24 meseci, za vsak mesec, ko ste obračunali prispevke zasebnika, prenesete med prihodke 1/24 subvencije.
Odgovori