Davek od dohodka, olajšave...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LifeRollsOn
Nov član
Nov član

Davek od dohodka, olajšave...

Odgovor Napisal/-a LifeRollsOn »

Lep pozdrav vsem skupaj...

Sem 100% invalid. Lani oktobra sem odprl s.p.
V davčnem obračunu lahko celotni dobiček s.p. (preračunan na letno raven) pokrijem s splošno davčno olajšavo...do tu vse ok.
Pred odprtjem s.p. sem bil brezposeln, sem pa prejemal nadomestilo po ZPIZ-u....če znesek tega nadomestila prištejem davčni osnovi po davčnem obračunu le-ta presega splošno davčno olajšavo.
Kot 100% invalid sem upravičen tudi do posebne davčne olajšave za zavezanca invalida.

Zanima me katero davčno olajšavo naj koristim pri davčnem obračunu s.p. (ali samo splošno ali samo posebno)? Ali lahko posebno olajšavo za zavezanca invalida sploh koristim pri kasnejšem letnem obračunu??

Za kakršnokoli pomoč se vam lepo zahvaljujem.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Davek od dohodka, olajšave...

Odgovor Napisal/-a slovan »

Davek iz dejavnosti:
- pri obračunu davka upoštevajte najprej olajšavo za zavezanca invalida v višini 60% povprečne mesečne plače zaposlenih v RS za vsak mesec opravljanja dejavnosti v tem letu (od oktobra do decembra = tri mesece)
... zap. 15.7. obrazca DOHDEJ. To olajšavo lahko koristite le pri zmanjšanju davčne osnove od dohodkov od opravljanja dejavnosti.
- splošna olajšava sledi v zaporedni 17, kolikor imate še pozitivno osnovo izkazano v zaporedni 16. Vendar: če ste prejemali od zavoda nadomestilo za brezposelnost, so vam upoštevali pri obračunu nadomestila tudi splošno olajšavo. Po zakonu o dohodnini lahko upoštevate pri obračunu davka od dejavnosti splošno olajšavo, če ta ni upoštevana v višini 5/12 pri dohodkih od zaposlitve......

Dohodnina kot fizična oseba:
- dohodki prejeti od zavoda za zaposlovanje in dobiček iz opravljanja dejavnosti so letni dohodki, ki so obdavčeni z dohodnino. Ne glede na to, da upoštevate splošno oljšavo pri opravljanju dejavnosti (če boste ugotovili, da jo lahko upoštevate), se ta upošteva nato tudi pri skupnem dohodku fizične osebe.
- npr. dobiček iz dejavnosti 50 enot; dohodki za čas brezposelnosti 150 enot = 200 enot - splošna olajšava....... osnova za dohodnino....

lp
LifeRollsOn
Nov član
Nov član

Najlepša hvala za pojasnilo ga.Slovan,

torej...
- povprečna plača 2010 znaša 1.494,88 eur (60% PP je 896,93), ali moram vzeti povprečno plačo za vsak mesec posebej, ker gre samo za 3 mesece? Eh, saj je vseeno, v vsakem primeru bo ta olajšava v celoti pokrila davčno osnovo iz dejavnosti.

- naj pojasnim, da nisem prejemal nadomestila za brezposelnost ampak v bistvu nadomestilo za pokojnino (v letu 2009 sem bil invalidsko upokojen, v začetku 2010 pa ne več in sem do zaposlitve prejemal nadomestilo po 163.členu ZPIZ). Najverjetneje pa je pri tem nadomestilu že upoštevana splošna olajšava kot pri nadomestilu za brezposelnost...ali pač?

- lestvica za odmero dohodnine in olajšave za 2010 določa tudi osebno olajšavo invalidu s 100% telesno okvaro v znesku 16.575,94 eur (1.381,33 eur mesečno). Kje se lahko upošteva pa ta olajšava??

Prvič se malo bolj resno ukvarjam s svojo dohodnino pa mi še niso vse stvari jasne....zato hvala za pomoč
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Osebna olajšava po 112. členu* Zdoh se upošteva pri letni davčni osnovi od vseh dohodkov (informativni izračun). Pri izračunu akontacije dohodnine iz dohodkov iz opravljanja dejavnosti se po 128. členu zakona o dohodnini lahko upošteva splošna olajšava in olajšava za vdzrževanega družinskega člana. Ti dve olajšavi sta vključeni v sam obrazec DOHDEJ, medtem ko osebna ni navedena.
* 112. člen: Rezidentu, invalidu s 100% telesno okvaro, se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v višini ........, če mu je bila priznana pravica do tuje nege in pomoči, na podlagi odločbe ZPIZ, centra za socialno delo ali upravnega organa, pristojega za varstvo borcev in vojaških invalidov.

Če se prvič ukvarjate s svojo dohodnino, poznate že kar veliko stvari. Le tako naprej!

lp
Frizerka
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Frizerka »

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam eno vprašanje glede davka od dohodka oz. glede olajšav. Sem začetnica in sedaj izpolnjujem obrazec "Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti". Prišla sem do točke 16. kjer imam dobiča ca. 2000 EUR. Ali moram pod spošno olajšavo vpisati znesek 3.100,17 EUR (podatek iz obrtnika), ker če to vpišem, potem imam minus. Prosim za pomoč, ker ne vem kaj narediti. Tudi če vpišem kako potem naprej računam z nulo ali z minusom.

Hvala.

Lp, Tanja
LifeRollsOn
Nov član
Nov član

ok, poglejmo če razumem pravilno, pa me popravite če ne....

- pri obračunu davka iz dejavnosti lahko najprej dobiček (davčno osnovo) zmanjšam za olajšavo za zavezanca invalida (60% PP), če le-ta olajšava ni dovolj lahko upoštevam tudi splošno olajšavo po lestvici....če je davčna osnova še vedno večja se plača dohodnina po lestvici in akontacija dohodnine za naslednje leto. to je za s.p...

- pri letnem obračunu pa se upoštevajo še vsi ostali dohodki, ki sem jih kot fizična oseba prejel, torej seštejem dobiček s.p. (ali moram prištet tudi prispevke??) in ostale obdavčene prihodke (upravičen sem tudi do dodatka za pomoč in postrežbo, kar pa ne gre v dohodnino - sem pa zato upravičen do osebne olajšave invalidu s 100% telesno okvaro) in to mi predstavlja davčno osnovo katero lahko zmanjšam s splošno olajšavo in osebno olajšavo... Ali razmišljam pravilno?

@Tanja: Splošno olajšavo lahko koristite le v tolikšni meri, da pokrije dobiček....saj mislim da vas že program sam na to opozori.

Lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja

- prva alinea: pravilno
- druga alinea: davčni organ za potrebe izdelave informativnega izračuna upošteva vse obdavčljive dohodke za "vašo davčno številko kot fizično osebo": dobiček iz davčnega obračuna dejavnosti (zap. 16 obrazca davka)+ druge obdavčljive dohodke, ki ste jih prejeli kot fizična oseba (če so bili od teh dohodkov plačani prispevki za socialno varnost, ti zmanjšujejo bruto dohodke). Od tako ugotovljenih dohodkov upošteva: splošno olajšavo; osebno olajšavo in ugotovi davčno osnovo in vas razvrsti v razrede (za stopnjo dohodnine).

To je to. Tudi po drugi alinei pravilno razmišljate!

lp
LifeRollsOn
Nov član
Nov član

Ga. Slovan, najlepša hvala za vaš čas in vsa pojasnila...

...če ste kje s štajerskega konca vas častim s kakšno tortico... :D

Lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Sem se že posladkala z virtualno tortico! Hvala!

lp
Odgovori