davčna izguba in poslovna izguba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marec
Novinec
Novinec

davčna izguba in poslovna izguba

Odgovor Napisal/-a marec »

Letos sem prvič začela s sestavo obračuna pa se je takoj zataknilo.
Najprej sem začela izpolnjevati obrazec DDPO, kjer sem prišla do izgube, zap.14. Ali tukaj zaključim obrazec, ali lahko upoštevam še nekaj olajšav v zap. 15. Nato sem šla na izpolnjevanje obrazca izkaz poslovnega izida kjer se mi zopet pokazala izguba zap. 183. Glede nato, da imamv davčni bilanci izguba, kako je z davkom zap.184. Tale se verjetno ne obračuna.
Nujno prosim za pomoč.
marec
Novinec
Novinec

Re: davčna izguba in poslovna izguba

Mogoče je za vas, ki to obvladate smešno, vendar vas prosim za odgovor.
Hvala.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Če ste izkazali izgubo, vam program itak ne bo dovolil upoštevanja raznih olajšav. Če imate olajšave, recimo investicijske, samo izpolnite ustrezno prilogo, kjer prikažete neizkoriščene olajšave, ki jih prenesete v naslednje leto.
Če je davčna izguba, potem tudi davka ni, vpišete le morebitne akontacije, ki ste jih plačevali v letu 2010, in vam jih bodo vrnili.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
marec
Novinec
Novinec

Torej v izkazu poslovnega izida je zaporedna 184 prazna.

Kako je z pokrivanjem izgube, kdaj jo moramo pokriti. Lani smo imeli dobiček, letos izgubo. Ali jo moramo obvezno pokriti iz prenesenega dobička, ali lahko ostane nepokrita v bilancah.
mali007
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mali007 »

Pokuriš lanskoletni dobiček, rezerve iz dobička in pa obvezne rezerve iz dobička. Drugače bo bilanca prenapihnjena (imaš odprt konto dobiček preteklih let pa še izgubo tekočega). Poglej ajpesovo bilanco - kjer moraš razkriti kaj ste storili z izguvo in dobičkom.
Odgovori