REZULTATI POBOTA AJPES

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
DEJANA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

REZULTATI POBOTA AJPES

Odgovor Napisal/-a DEJANA »

Ali mi lahko kdo po domače razloži, kaj pomenijo rezultati pobota na Ajpesu, ker mi je čisto nelogično, kakšne rezultate smo prejeli. Ali je potrebno na podlagi rezultatov pobota narediti kakšno zapiranje itd., itd.,

Lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: REZULTATI POBOTA AJPES

Odgovor Napisal/-a slovan »

Izpis - rezultati pobota je za vas "knjigovodska listina" na podlagi katere boste v svojih poslovnih knjigah knjižili "plačilo" obveznosti po partnerjih (te ste prijavili vi) in hkrati poravnavo vaših terjatev po kupcih (te so prijavili vaši dolžniki-kupci).
Ker je bila prva prijava zbirno po dobaviteljih, se rezultat tudi nanaša na dobavitelja/kupca, ne pa po posameznih dokumentih. Te boste sami označili ali pa se s svojimi upniki/dolžniki dogovorili za vrstni red, v pobot vključenih obveznosti/terjatev - v primeru, da je pobot upošteval le delne zneske.
Torej: 220/120.......partner, dokument.....

Če pa se vam obveznosti niso pobotale (na izpisu ni seznama vaših kupcev in zneskov pobota) potem pa v poslovnih knjigah ne naredite ničesar. Shranite izpis kot dokazilo, da ste prijavili obveznosti v pobot
lp
DEJANA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Če prav razumem, skupaj pobotane obveznosti v znesku ? razknjižimo konte 2200 po tistih upnikih, ki so napisani na poročilu in v teh zneskih, ki so napisani v poročilu, prav tako to storimo pri terjatvah. To pomeni, da nas vmesni poboti sploh ne zanimajo.
Ali mi še vedno delamo medsebojne kompenzacije in verižne kompenzacije ali čakamo, da AJPES
to naredi?

Lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

DEJANA napisal/-a:To pomeni, da nas vmesni poboti sploh ne zanimajo
Kateri vmesni poboti???
DEJANA napisal/-a:Ali mi še vedno delamo medsebojne kompenzacije in verižne kompenzacije ali čakamo, da AJPES to naredi?
Še vedno jih lahko medsebojno "verižite", vendar pa morate prijaviti tudi v obvezni pobot, če imate zapadle, neplačane obveznosti. Toda pri tem morate biti pazljivi, da ne boste predlagali v pobot istih obveznosti.

lp
DEJANA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

OK. V pobot smo prijavili naše zapadle obveznosti. Kako pa je v primeru, da so podatki napačni in kako je v primeru, da določene zneske sedaj plačujemo?

Lep pozdrav
DEJANA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Še nekaj me zanima. Na koliko časa bo Ajpes delal pobote? Enkrat na mesec?

Lep pozdrav
tina*
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tina* »

za prve tri mesece so objavljeni datumi 1x na mesec
Odgovori