Pozdravljeni!
Imamo dijaka 3.letnika in mu moram izplačati nagrado. Najvišji znesek neobdavčene nagrade je 167 eur. Kaj sedaj to pomeni? Davka ni potrebno obračunat, kaj pa je s prispevki za ZPIZ. Po moje je neto izplačilo dijaku 167 eur in potrebno je plačati prispevek za piz 9,44 eur in prispevek za zdr.zav. 4,46 eur in to je to.
Moti pa me, ker nekje navajajo, kot da je od teh 167 eur potrebno obračunati še prispevkov za 24,35% od 50% minimalne plače (374,05*24,35%= 91,08 eur in bi dijak dobil izplačilo v vrednosti 75,92 eur). Ali to velja za vajence, ali je kakšna razlika med vajenci in dijakom?
Prosim za vašo pomoč, ker bolj ko prebiram zakone bolj sem zmedena in ne vem več kaj je prav.
Hvala in lep pozdrav!
nagrada dijaku 3.letnika
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: nagrada dijaku 3.letnika
Imeli smo dijaka na praksi in smo mu nakazali 172,00 eur po Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo. Plačali smo prispevek za zdravstveno varstvo v znesku 4,46 eur, prispevka za pokojninsko pa ne, ker ga po zakonu naj bi plačala šola in tako je tudi bilo. Izpolnili smo obrazec REK-1a in ga poslali na DURS. Pazite, da izpolnite zaporedno 312, ne izpolnite pa zaporedne 311 na obrazcu. Obrazec tako oddate (ne smete "dati" izračunaj).
Lep pozdrav
Lep pozdrav
Re: nagrada dijaku 3.letnika
Najlepša vam hvala in lep dan!