(Samo)zaposlitev pri tujem podjetju

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jakov
Novinec
Novinec

(Samo)zaposlitev pri tujem podjetju

Odgovor Napisal/-a jakov »

Pozdravljeni,

sem racunalniski programer brez podjetniskih izkusenj in prakticno brez znanja s podrocja podjetnistva. Dobil sem ponudbo za zaposlitev na daljavo pri podjetju iz Velike Britanije. Z mano bi radi podpisali enoletno pogodbo, placevali pa bi mi okoli 3000 EUR mesecno.

Predlagali so, naj bom samozaposlen, saj bi bilo tako menda s pravnega vidika najlazje, so pa odprti tudi za druge resitve. Ker se na podjetnistvo se ne spoznam, me zanima, ce obstajajo se kaksne druge moznosti, kot da na primer odprem s.p. oz. kaksna oblika samozaposlitve bi bila najprimernejsa v mojem primeru?

Rad bi znal ocenit, kaksen bi bil moj neto zasluzek, ce imam s.p. in jim mesecno izstavim racun za 3000 EUR. Ali razmisljam pravilno, da priblizen znesek dobim, ce izpolnim obrazec na tej strani:

http://www.racunovodja.com/izracuni/place2011/

izberem "bruto strosek delodajalca" in vnesem 3000 EUR?

Se ena stvar, ki me bega je, da ne vem, ali bi jim moral zaracunati tudi DDV? Ce prav razumem informacije, ki sem jih nasel na internetu, bi bilo to pri sodelovanju s slovenskimi podjetji potrebno, ne vem pa, kako je, kadar gre za podjetje iz Velike Britanije?

Za morebitne odgovore se najlepse zahvaljujem,
Jaka
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: (Samo)zaposlitev pri tujem podjetju

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Ne, ker kot s.p. si ne boste obračunavali plače.
Prvo leto poslovanja boste kot novo odprti s.p. plačevali minimalne prispevke, ki so trenutno 280 EUR. Ostalo so stroški, ki jih boste sami ''naredili'' (telefon, kilometrine itd). Kar preostane, je vaša plača oz. dobiček.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Odgovori