sp : doo

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
davor
Začetnik
Začetnik

sp : doo

Odgovor Napisal/-a davor »

zanima me naslednje:
SP je odgovoren s celotnim svojim premoženjem. Ali gre sp lahko v stečaj? Mislim , da ne.
doo je odgovoren samo s sredstvi podjetja in lahko gre v stečaj.

Zanima me, zakaj ljudje recimo zaupajo bolj doo-jem, kot sp-jem? Res, da je doo ponavadi večja firma, vendar ni rečeno. Hvala.
Andre
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Dolenjska

Odgovor Napisal/-a Andre »

Dobro jutro Davor.

Po mojem njenju ljudje bolj zaupajo d.o.o.-jem, ker ti jamčijo z premoženjem družbe, ki ga ni mogoče tako lahko odtujiti. S.p. pa jamči z vsem svojim premoženjem, ki pa ga lahko prepiše na družinske člane (pri nas imamo tak primer, ko je s.p. prepisal premoženje na svoje otroke, enega celo starega eno leto), da se tako izognejo rubežu. Na tak način lahko goljufajo veliko dobaviteljev :mad:, če le-ti ne vedo za premoženjsko stanje tega s.p.-ja.
Tako je moje mišlenje, ki je podkrepljeno z izkušnjami.
Lp

Andreja
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mogoče zaupajo bolj d.o.o., ker je za ustanovitev potreben nek kapital, dočim pri s.p. ni. S tega stališča ima že v osnovi bolj "siguren" star d.o.o. Špekulacije se dogajajo pri obeh, pri d.o.o. lahko partner ustanovi vzporedno firmo, pravzame posel, staro pa zapre, na primer. Ob prenehanju d.o.o. usahnejo vse obveznosti in pavice, medtem ko za s.p. to ni rečeno. Slednji (čeprav imovino prepiše) je odgovoren z vso, tudi bodočp lastnino. Če se izrazim karikirano, d.o.o. odpirajo bolj "resne" osebe. Ravno zaradi vložka, ki je v bistvu škoda, če firmo zafuraš.

Če delaš pošteno in še solidno, mislim da ne bi smelo biti razlik v zaupanju.

LP, Mirko
Odgovori