Obveznosti direktorja, ki ni solastnik večosebnega d.o.o.-ja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Andreja83
Novinec
Novinec

Obveznosti direktorja, ki ni solastnik večosebnega d.o.o.-ja

Odgovor Napisal/-a Andreja83 »

Pozdravljeni,

žal ne razumem več naše zakonodaje in institucij, ki dajejo vsaka drugačni odgovor, zato se ponovno obračam na vas v upanju na nekaj koristnih informacij.

Gre se za sledeči primer:
Obstaja večosebni d.o.o. s tremi ustanovitelji. 2 ustanovitelja sta v sodnem registru navedena kot prokurista. En prokurist je upokojen, drugi je zaposlen v drugi firmi.
Direktor (zakoniti zastopnik-ne vem če to isto pomeni kot direktor) je pa oseba, ki ni ustanovitelj d.o.o..Zaposlen ni nihče, vsi so samo navedeni na izpisku sodnega registra. (da bo morda bolj jasno, na obvestilu o knjigovodskem stanju iz dursa piše, da ni nobenega zavezanca za piz od dohodka iz dejavnosti)

Problem pa je sledeči. Direktor je bil zaposlen na lastnem s.p.-ju, vendar je tega zaprl in trenutno je nezaposlen. Ali se direktor, ki ni lastnik sploh lahko prijavi na Zavod za zaposlovanje? Ali ima pravico do denarnega nadomestila? Kako pa je v tem primeru, ko nisi lastnik in si direktor ( prebrala sem namreč, da direktor ni delo, ampak samo funkcija, spet na ZPIZU pa piše, da smatrajo to kot delo?!), z zavarovanjem? Se lahko zavaruješ kot občan ali obstaja kakšna posebna zavarovalna podlaga in če ja komu to javiš? Na ta vprašanja nisem našla odgovorov, saj novi zakon govori samo o ustanoviteljih, ki so hkrati tudi poslovodne osebe (oziroma direktorji?) in ne o direktorjih, ki niso ustanovitelji. Čisto sem zmedena in ne vem kako naj raztolmačim te stvari moji stranki. Vem , da sem nanizala veliko vprašanj, ampak upam, da se bo kdo znašel in razumel in da mi bo nekdo lahko pomagal.
Andreja83
Novinec
Novinec

Re: Obveznosti direktorja, ki ni solastnik večosebnega d.o.o

Morda še samo dodam podatek, dvomim, da ima kakšno težo, ampak vseeno. Gre za družinsko podjetje, oče, mati in hči so ustanovitelji, sin pa ima funkcijo direktorja.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ponavadi direktor dobi plačilo za svoje delo, zato bi se moral zaposliti, pa čeprav samo za 1 uro na teden. Če pa opravlja delo brezplačno (?), bi se po moje lahko prijavil na zavod in se zavaroval kot občan.
Pravica do nadomestila je pa odvisna od tega, če je imel izgubo na s.p.
Andreja83
Novinec
Novinec

adut napisal/-a:Ponavadi direktor dobi plačilo za svoje delo, zato bi se moral zaposliti, pa čeprav samo za 1 uro na teden. Če pa opravlja delo brezplačno (?), bi se po moje lahko prijavil na zavod in se zavaroval kot občan.
Pravica do nadomestila je pa odvisna od tega, če je imel izgubo na s.p.
Najlepša hvala za odgovor. Vidim, da ste stvar razumeli, zato se zopet obračam na vas, ker imam nekaj lukenj pri zakonodaji za d.o.o.-je (delam računovodstvo večinoma za s.p.-je) Sem vprašala še za nekaj podatkov. Ravno zato ker gre za družinsko podjetje in ker ni nekih nesoglasij opravlja direktor (torej sin) delo brezplačno. Tudi nimajo sklenjenih kakšnih pogodb. Jaz sem se tukaj vprašala, če je to sploh možno, da delo direktorja opravljaš brezplačno?
(Direktor) torej sin, mi je povedal še, da si nikdar ni nakazoval denarja iz d.o.o.-ja, ravno ker je delo opravljal brezplačno; si je pa oče kot večinski lastnik iz d.o.o. povračal materialne stroške na svoj osebni račun. Ti niso bili veliki, saj je podjetje zelo majhno, ima samo 3 redne stranke, kar znese ca. 400,00 evrov na mesec. Zato (direktorja) sina sedaj skrbi nejgov položaj, sploh zaradi teh sprmemb v zakonu - če se mora zavarovati kako drugače, ali lahko ostane na borzi in zavarovan kot občan. In če ne, komu je treba javiti to?

Glede nadomestila, je imel izgubo, ravno zato je podjetje zaprl.

Kako pa je v primeru, da se zaposliš kot direktor, čeprav za 1 uro na teden - to namreč tudi prvič slišim? Kako se potem obračunavajo prispevki, če nisi zaposlen 40 ur na teden?
Odgovori