oddaja DDV za avgust 2011

Moderator: Mirko Zbačnik

nina_s85
Novinec
Novinec

oddaja DDV za avgust 2011

Odgovor Napisal/-a nina_s85 »

Lepo pozdravljeni,
imam vprašanje in sicer: računovodski servis s katerim poslujemo je 19.9. naredilo obračun DDV-ja, mi (podjetje) pa smo jim po tem datumu prinseli še nekaja faktur ki so bile iz avgusta. Glede na to da je bil 20.9. rok za oddajo rekap. poročila in oddaja ddv-ja me zanima ali bi rač. servis po tem datumu še lahko spremenilo original obrazec ddv-ja ali ne, glede na to, da je kar nekaj faktur bilo izpuščenih?

Poleg tega me zanima tudi ali se v knjigo prejetih računov knjižijo fakture, ki so bile v določenem obdobju PREJETE ali USTVARJENE.. na primer; faktura z datumom 31. 7. 11 je bila prejeta 2. 8. 2011; ali gre ta faktura v julij ali v avgust?

Se opravičujem za laična vprašanja, prosim pa za odgovore..

Lep pozdrav!
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: oddaja DDV za avgust 2011

Odgovor Napisal/-a orljek »

[quote="nina_s85"]Lepo pozdravljeni,
imam vprašanje in sicer: računovodski servis s katerim poslujemo je 19.9. naredilo obračun DDV-ja, mi (podjetje) pa smo jim po tem datumu prinseli še nekaja faktur ki so bile iz avgusta. Glede na to da je bil 20.9. rok za oddajo rekap. poročila in oddaja ddv-ja me zanima ali bi rač. servis po tem datumu še lahko spremenilo original obrazec ddv-ja ali ne, glede na to, da je kar nekaj faktur bilo izpuščenih? -

...Tudi če bi lahko (ne vem, če gre brez posledic)- zakaj naj bi imeli zaradi vaše šlamparije dvakratno delo (ki ga vi najbrž ne bi bili pripravljeni plačati)? Kaj če bi vse stranke takole delale? Sicer pa ni nič izgubljenega - če vam je tako vseeno za prejete račune, da jih v 19 dneh ne utegnete dati servisu,najbrž nimate težav z likvidnostjo?...

Poleg tega me zanima tudi ali se v knjigo prejetih računov knjižijo fakture, ki so bile v določenem obdobju PREJETE ali USTVARJENE.. na primer; faktura z datumom 31. 7. 11 je bila prejeta 2. 8. 2011; ali gre ta faktura v julij ali v avgust?
-... v avgust.

lp

PS Servis je moškega spola (servis je naredilo..., spremenilo...), čeprav so praviloma v njem same ženske...
nina_s85
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a nina_s85 »

orljek napisal/-a:
nina_s85 napisal/-a:Lepo pozdravljeni,
imam vprašanje in sicer: računovodski servis s katerim poslujemo je 19.9. naredilo obračun DDV-ja, mi (podjetje) pa smo jim po tem datumu prinseli še nekaja faktur ki so bile iz avgusta. Glede na to da je bil 20.9. rok za oddajo rekap. poročila in oddaja ddv-ja me zanima ali bi rač. servis po tem datumu še lahko spremenilo original obrazec ddv-ja ali ne, glede na to, da je kar nekaj faktur bilo izpuščenih? -

...Tudi če bi lahko (ne vem, če gre brez posledic)- zakaj naj bi imeli zaradi vaše šlamparije dvakratno delo (ki ga vi najbrž ne bi bili pripravljeni plačati)? Kaj če bi vse stranke takole delale? Sicer pa ni nič izgubljenega - če vam je tako vseeno za prejete račune, da jih v 19 dneh ne utegnete dati servisu,najbrž nimate težav z likvidnostjo?...

-... v avgust.

lp

PS Servis je moškega spola (servis je naredilo..., spremenilo...), čeprav so praviloma v njem same ženske...
Pozdravljeni,
imate prav, računovodski servis je moškega spola:)
Šlamparija je relativen pojem, ker smo fakture čakali in na njih opozorili v začetku meseca, prav tako nimamo problemov s plačevanjem, tako da bi vsekakor bili pripravljeni plačati delo računovodskega servisa.

Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav!
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

[quote="nina_Šlamparija je relativen pojem, ker smo fakture čakali in na njih opozorili v začetku meseca, ![/quote]

Če ste fakture čakali, ste jih prejeli šele v septembru in jih nikakor ne bi smeli vključiti v obračun za avgust (ne glede na njihov datum izdaje). lp
Maj11
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Maj11 »

Prosim še za kakšno mnenje.
- Mi vključujemo fakture v obračun za DDV po datumu opravljene storitve. Npr. fakturo za storitev v septembru, izdano na dan 30.9. v obračun za september, čeprav je faktura napisana in odposlana npr. 2. 10. Isto za prejete fakture. Smo imeli že nadzor DDV, pa ni nihče temu oporekal.
- Obračun za DDV oddajamo zadnjega dne v mesecu (nekaj časa smo res do 20., pa je bilo po mojem vedenju to nato spremenjeno), takrat tudi plačamo. Tudi na to še ni bilo nobenih pripomb.
tina*
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tina* »

Maj11 napisal/-a:Prosim še za kakšno mnenje.
- Mi vključujemo fakture v obračun za DDV po datumu opravljene storitve. Npr. fakturo za storitev v septembru, izdano na dan 30.9. v obračun za september, čeprav je faktura napisana in odposlana npr. 2. 10. Isto za prejete fakture. Smo imeli že nadzor DDV, pa ni nihče temu oporekal.
Izdane fakture se vključuje v ddv po datumu opravljene storitve, pravilno.
Pri prejetih računih pa se odbitek davka vedno opravi ko je račun prejet (izjema samo prejet račun za storitev po 76a členu). Pri prejetih računih iz EU pa so posebnosti glede meseca obračuna DDV.
Maj11 napisal/-a:- Obračun za DDV oddajamo zadnjega dne v mesecu (nekaj časa smo res do 20., pa je bilo po mojem vedenju to nato spremenjeno), takrat tudi plačamo. Tudi na to še ni bilo nobenih pripomb.
Zadnjega dne v mesecu oddajate obračun, če ne dobavljate blaga ali storitev v EU. V nasprotnem primeru je rok oddaje obračuna 20. v mesecu.

Pa še to - popravek DDV obračuna se lahko odda v 30 dneh, kasneje se lahko naredi samoprijavo. Mislim, da bo računovodski servis pravilno vključil vaše račune v DDV, tudi če bo moral narediti popravek. Seveda to zahteva dodatno delo, kar bo verjetno primerno zaračunano. Mislim pa, da se z večkratnimi popravki za nazaj samo izpostavljamo pri davčni upravi.
Maj11
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Maj11 »

to je res, s samopopravki se samo izpostavljamo - preverjeno!
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Da se tudi za nazaj popraviti. Pač še 1x oddaš obrazec in s tem starega povoziš. Jaz sem to že počela, po predhodnih navodilih ge. z DURSa.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Slo5 napisal/-a:Da se tudi za nazaj popraviti. Pač še 1x oddaš obrazec in s tem starega povoziš. Jaz sem to že počela, po predhodnih navodilih ge. z DURSa.
...ja, dokler ne preteče rok za oddajo. Ne moreš pa oktobra povoziti obrazca za avgust... lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V kolikor je bila oddaja "že" 19. v mesecu, je najenostavneje do konca meseca ponovnooddati obrazec bre kakršnekoli slabe vesti.

Obrazec ste zakonsko pravočasno oddali, torej ni panike. Sedaj enostavno oddate popravljen obrazec vse do takrat, dokler ne oddaste obrazca za novo obdobje.

Obrazec oddajate "ročno2" (ne pozabite označiti obdobja! Obrazec je izpolnjen, kot ste ga nazadnje odali. Popravite podatke in ga ponovno oddaste. Nič ne stornirate, velja nazacnje oddan.

Prejete račune,m ki so vam mogoče ušli, jih lahko naknadno uvrstite v obdobje, ko ste "napako"ugotovi.

Sicer se pa v dogovoru z referentko posega tuvi v že oddana pretekla obdobja, v okikor gre za res nujne popravke.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Orlek, nisem bila natanča ja. Popravljaš lahko za nazaj samo v primeru, ko še nisi oddal tekočega meseca. Tako kot je Mirko rekel, še 1x oddaš obrazec, izbrati moraš pravilno obdobje in s tem ko oddaš novi obrazec starega povoziš. V kolikor so napake kasnejše, jih jaz ne bi popravljala oz. bi poklicala na DURS, da mi svetujejo kako in kaj. Ponavadi je potrebno oddati lasten dokument in pojasniti napake in spremembe in potem oni to ročno popravijo.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

V tem primeru (preberite osnovno vprašanje) očitno ne gre za napake, ki bi zahtevale kakršne koli popravke oz. kontaktiranje dursa, ampak samo za to, da bo odbitek DDV po teh naknadno dostavljenih prejetih računih upoštevan v naslednjem mesečnem obračunu (kar seveda ni nepravilnost). lp
Odgovori